Dodik privrednicima: Ne prijetite, slobodno idite u FBiH

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS saopćio je danas kako poslovanje u ovom entitetu nije i neće biti ugroženo, te da, kako dodaje, institucije cijene zabrinutost pojedinih privrednika u vezi sa provođenjem odluke o najnižim platama, ali i da će narednih dana okupiti predstavnike poslodavaca.

“Bit će pružena pomoć onima na čije poslovanje utiče ova odluka. Događaji na globalnom nivou utiču na sve što se dešava u RS-u, dijelimo njihovu zabrinutost, ali mora postojati i svijest o važnosti očuvanja domaće radne snage. Ova odluka će zadržati naše radnike i omogućiti im dostojanstven život.”

Dodik također ističe i kako svako mora imati uslove da dobije pravičnu naknadu za svoj rad, a to se ne smije zanemariti ni u poslovnom sektoru.

“RS će subvencionisati one čije je poslovanje ugroženo, a one koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju kako bi ostvarili dodatni profit i izbegli korektno plaćanje svojih radnika, podsjećam da Republika Srpska i dalje pruža najbolje uslove za poslovanje”, tvrdi Dodik te dodaje:

“Recimo ovaj put da je struja u RS-u jeftinija nego u FBiH za 20%. Dakle, cijena struje je i dalje na najnižem nivou, postoje brojni popusti koje dajemo.

On zaključuje i kako će biti obavljeni razgovori sa poslovnom zajednicom, te biti pronađeno rješenje.

“Također ćemo razmotriti nivo neoporezivog prihoda. Samo nemoj prijetiti.”

“Želimo da naši privrednici uspješno posluju, ali to ne može ići preko leđa radnika i nikome ne mogu pomoći populističke izjave koje imaju konotaciju ucjene. Oni koji misle da im je bolje u FBiH i prijete da će to učiniti, slobodni su da putuju, a prijetnje im nećemo oprostiti!”, zaključio je Dodik.