Dodik priznao nemoć? Ugrožavaju nam finansije, još im ostaje da nas likvidiraju

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo se oglasio o sankcijama SAD, prilikom čega je priznao da entitet RS ima problem sa finansijama, prenosi Oslobođenje.

Ambasada SAD jučer je saopćila da su sankcije zvaničnicima u Republici Srpskoj uvedene zbog podrivanja Dejtona i da to nisu antisrpske sankcije. A Dodiku su poručili da sa svojom družinom može nastaviti izmišljati bajke.

Dodik sad kaže da Republika Srpska ima prijatelje na međunarodnoj sceni i da se ona mora očuvati.

– I za to nema cijene, rekao je Dodik, tvrdeći da u ovom entitetu sve funkcioniše.

Ocijenio je da su američke sankcije zvaničnicima RS-a izmislili u nemoći da nešto učine.

– Svi njihovi napori da nam blokiraju račune, da nam podmetnu razne smicalice da bi se ugrozila finansijska stabilnost RS, sa naše strane će biti analizira i na njih će biti adekvatno odgovoreno, dodao je Dodik.

Poručio je da će RS naći i da već ima dovoljno saveznika.

– Nismo nikada imali više ljudi na globalnoj sceni koji razumiju poziciju RS u cjelosti ili imaju razumijevanja, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to što SAD čini sa Velikom Britanijom ovu vrstu pristupa, to još ne znači da su oni u pravu.

– Debelo nisu u pravu. Trideset godina ovdje prave smicalice i ne mogu da učine ništa. Jedino im preostaje još da američki ambasador Michael Murphy ovakav kakav je paranoičan i osvetoljubiv digne američku CIA-u i njihove timove da ovdje likvidiraju političke predstavnike RS. Mi ćemo ovo sve da izdržimo i da idemo dalje, dodao je Dodik.

Dalje je naveo da nije spreman učiniti ništa što je štetno za srpski narod. Naveo je da RS nije uradila ništa antidejtonski i da ne može da prihvati nastojanja da joj se redefiniše i otme imovina.

– RS nije ukinula Ustavni sud BiH, niti njegova prava u skladu sa Ustavom, ali ono što je dekadentno, mi smatramo da to treba staviti na sto i smatramo da je to legalna i legitimna politička odluka, rekao je Dodik.

Onda je nastavio sa vrijeđanjem Murphyja. Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH sve učinio da iskomplikuje situaciju i da je došao u poziciju da pola BiH, za koju se on zalaže, ne razgovara sa njim i da nije dobrodošao.

– Sjedinjene Države su velika zemlja i mi je poštujemo, ali ne poštujemo njenog lažljivog ambasadora. Prema sarajevskim političkim koloarima, on je omražen među diplomatskim korom i mnogi se u neformalnim sastancima žele kako je jedan od arogantijih američkih ambasadora u BiH. Njemu aplaudira samo nekoliko hijena poput Denisa Bećirovića, rekao je Dodik.