Dodik provocira Schmidta: Neka me uhapsi, da vidim tu silu, jedino tako može sprovesti odluku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je za Srbiju najvažnije teritorijalno pitanje Kosovo, dok je bh. entitet najvažnije nacionalno pitanje Srbije. On je također komentarisao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je suspendovao entitetski zakon za upravljanje imovinom i na neki način pozvao Schmidta da uhapsi “njega, Vladu ili Narodna skupština”, jer je to jedini način, po njemu, da “sprovedu tu odluku”.

– Mi iz RS nemamo nikakvu namjeru da se miješamo u politički život Srbije, ali imamo namjeru da Srbiji nametnemo narativ. Teritorijalno pitanje najvažnije za Srbiju je pitanje Kosova, a njeno najvažnije nacionalno pitanje je Republika Srpska, kazao je Dodik, obraćajući se učesnicima tribine “Srpska se brani i u Srbiji”.

On je odbacio svaku mogućnost poređenja Republike Srpske i Zajednice srpskih opština na Kosovu, dodavši da albanska strana to koristi kako bi poboljšala svoje pregovaračke pozicije, a da je “taj virus pokupljen u Sarajevu”.

– ZSO ima smisla samo ako ima izvršne funkcije, ako je to samo ljuštura, to je onda nemoguća priča, blef i trik Zapada. Ako već tvrde da se mora osnovati ZSO, zašto to nisu nametnuli prištinskim vlastima, jer se zna da zapadne zemlje vladaju procesima na Kosovu, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS ima jasne političke stavove i odmah odgovara na sve izazove sa kojima se suočava.

– Priznajem da unaprijed odbacujemo neka rješenja i prije nego što se o njima počne pregovarati, jer oni koji nameću ta pitanja, čim krenu pregovori, to uzimaju kao gotovu star. Zapad više ne poštuje međunarodno pravo, ocijenio je Dodik.

Dodao je da spreman da odbije svako pitanje koje se stavi na sto, jer je, kako je kazao, “jedino takvo ponašanje djelotvorno”.

– Nije dobro praviti konačna rješenja, treba sačekati razvoj globalne situacije i onda razmatrati šta je nacionalni interes, kazao je Dodik, dodavši da je potrebno “vratiti poziciju ravnopravnih pregovarača, a ne izvršilaca naloga sa strane”. On je dalje kazao da je prije nekoliko dana vlastima u BiH stigao zvaničan zahtjev da donesu zakon koji bi omogućavao putovanje između BiH i Kosova samo sa ličnim kartama i da su predstavnici entiteta to odbili.

– Mi smo to odbili, mi nećemo dozvoliti da se pomjeri bilo šta na tom planu, naveo je Dodik.

Predsjednik RS je ponovio da je Christian Schmidt “nelegalni visoki predstavnik” i da je “interes i Srbije da ga tretira kao nelegalnog visokog predstavnika”.

Dodao je da vlasti u RS-u “neće objaviti Schmidtovu odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS niti će je primijenjivati”.

– Da vidimo koja je to sila koja stoji iza njega, da vidimo kako će on sprovesti svoju odluku. Ne mogu da sude kolektivne organe, kao što je Vlada ili Narodna skupština. Kako da uhapse predsjednika RS-a, vladu i sve poslanike, a to im je jedini način da sprovedu tu odluku, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, predstavnici SAD-a i EU “pokušavaju da guraju RS na negativnu stranu”, dodavši da je Njemačka već zaustavila određena sredstva za entitet da bi, kako je kazao, “disciplinovala Dodika”.

– Postoji zastoj u isplati iz fondova EU koji idu u RS. Ako se to nastavi, mi ćemo u Narodnoj skupštini donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, istakao je Dodik.

Rekao je i da “Srbija smatra da treba da ostane na evropskom putu” i da je “vješto nametnula tu temu”, tako što je ukazala EU da, ako oni neće da ulažu u Srbiju, postoje zemlje koje to hoće, poput Kine.

Govoreći o odnosu RS i Srbije, on je istakao da ga zanima “samo jaka i moćna Srbija, koja može da pomogne RS-u”, ocijenivši da takva Srbija nije u interesu međunarodnog faktora, posebno zapadnih zemalja.

Dodao je da RS “ne može da bira politička rukovodstva u Srbiji, ali mora da ima dobre odnose sa rukovodstvima Srbiji, kako bi obezbijedili podršku Srbije Republici Srpskoj”.

Sadašnji odnosi rukovodstava RS i Srbije, dodao je on, zasnovani su na uzajamnoj podršci i saradnji na zajedničkim projektima, koje zvanični Beograd finansira širom entiteta.

Dodik je rekao da je njegov odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “korektan”, da je to odnos “razumijevanja, uz neka štucanja, koja nameću neki ljudi iz okruženja”.

Naveo je da su neki predstavnici iz “niže pozicioniranih struktura” vlasti u Srbiji u vrijeme opštih izbora u BiH “mešetarili po RS-u, pozivajući se na Vučića”.

Dodik smatra da Srbiji ne treba vlast u Banjaluci koja ima podanički odnos prema Beogradu, već jaka politička struktura koja će se moći nositi sa političkim problemima u BiH.

– Srbiji treba da podržava RS, a ne da kreira političke stavove za RS. Taj pristup se poštuje, kazao je enttietski predsjednik.

Govoreći o tome da li će Vučić i on istrajati na poštovanju Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Savjeta bezbjednosti 1244, on je kazao da je to “daleko iznad njihovih moći”.

– Ne postoji međunarodno pravo, već međunarodna pravila. Na nama je da na tome istrajavamo, ako ne ostanemo pri tom stavu ići će se na centralizaciju BiH, što je glavni cilj zapadnih zemalja, prije svih SAD-a, kazao je on.