Dodik: Rješenje je da se svi Srbi iz RS prijave Tužilaštvu, pa da vidimo

Krivična prijava koju je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković podnio protiv novinara RTRS Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici, generalno predstavlja napad na Srbe i sve institucije na prostoru RS, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik kaže da iza ovakvih prijava stoji namjera da se novinarima zabrani da misle, govore i informišu javnost.

“Šta reći, imate situaciju da Ćamil Duraković, predstavnik muslimana, prijavljuje Srbina, jer misli da on krši neki zakon koji je teško dokazati. Biće interesantno gledati kako je moguće da tužioci i sudije mogu da prihvate na ovaj način nametnutu neku pravnu odredbu, a da sami znaju da toga nema”, kaže Dodik, prenosi RTRS.

Dodik smatra da će možda jedino rješenje biti da se svi Srbi iz RS sami prijave u Tužilaštvo:

“Rješenje je da se svi Srbi iz RS prijave Tužilaštvu pa da im kažemo ‘šta sad hoćete?’, poručio je Dodik dodavši kako se on još sinoć sam prijavio.

“Јa sam to sinoć uradio da me ne bi prijavljivali muslimani”, rekao je Dodik.

Govoreći o mogućim posljedicama po građane RS, Dodik je rekao da će u svim policijskim stanicima biti uspostavljeni brojevi koje će građani moći da pozovu i prijave ukoliko imaju probleme u vezi sa ovim pitanjem, te da će policija biti spremna da zaštiti svakog rađanina RS.

“Ukoliko bude bilo aktivnosti SIPA po tom pitanju, naša sljedeća odluka biće da će se oni protjerati iz RS i neće moći ovdje da institucionalno djeluju”, istakao je Dodik.