Dodik:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je pokretanje peticije, kao vid protesta protiv odluke Valentina Inzka, njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj, kako je kazao, anticivilizacijskoj odluci.

Dodik je kazao da je peticiju potpisao slobodno i s punom sviješću o važnosti teme i trenutka i prepušta svima da slobodno odluče hoće li se svojim potpisom pridružiti njemu.

-Isto tako želim da podržim sve pojedince i organizacije koji će na bilo koji način pružiti otpor i dići glas protiv jednog tako nakaradnog akta na koji nije imao pravo ni izabrani a kamoli neizabrani autoritet. Ako su to i peticije koje bi pokrenuli kao političke partije i to podržavam, jer smatram da ovo nije trenutak za partijska nadgornjavanja i da je ovo trenutak kada treba da pokažemo nacionalno jedinstvo -istakao je Dodik.

On je poručio da predstavnici međunarodne zajednice u BiH imaju još malo vremena da reaguju, poništavajući „Inzkov osvetnički akt, i vrate kakvu takvu stabilnost u BiH“.

-U suprotnom, Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornist, niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH. Sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija. Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo posljednja linija odbrane našeg dostojanstva – kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da odgovornost za ovu situaciju snose i oni koji bi da se operu od Inzkovog akta, ako nisu učestvovali u Inzkovoj ujdurmi, nisu je spriječili, a znali su za nju.