Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik stigao je danas u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Kako smo doznali, razlog je izjava o aferi “Ikona” koja se pretvorila u međunarodni diplomatski skandal. Dodik je ranije bio pozvan da tužiteljima kaže sve što je znao o porijeklu ikone i njenom putu do njegove ruke te danu kada ga je dao Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nedavno je objavilo da je sadašnji tužitelj u slučaju zvanom “Ikona” intenzivno uključen u prikupljanje dokaza i istragu svjedoka, piše Klix.

Posljednjih sedmica saslušano je nekoliko svjedoka, uključujući ambasadora Bosne i Hercegovine u Rusiji Željka Samardžiju, a relevantnim institucijama upućen je zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć.

Ukrajinski ambasador Vasilij Kirilič nedavno je doputovao u Sarajevo na sastanak s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Treba podsjetiti da je Rusija odlučila vratiti kontroverznu ikonu, koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je preporučila istragu slučaja putem Interpola.

Ukrajina je više puta pozivala na povratak ikone, tvrdeći da je njihovo kulturno blago, što dokazuje pečat na poleđini slučaja, a šef ukrajinske diplomacije rekao je, “Dodik i dalje laže”.

Dodik je, s druge strane, rekao da će se, ako Ukrajina ponudi bilo kakve dokaze, izviniti i vratiti ikonu. Prije je optužio medije da su izmislili priču, a zatim i Ukrajinu da izravno rade protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević jednom je rekao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti putem interneta.