Dodik: Schmidtu sam rekao da se ne ponaša kao slon u staklenoj bašti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i kandidat za visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt složili su se da odgovornost za budućnost države snose izabrani predstavnicima vlasti, a da svi procesi, uključujući i pomoć međunarodne zajednice, moraju biti zasnovani na miru i volji naroda.

Dodik je u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Schmidtom podsjetio na stav Republike Srpske da je “potrebno zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika u BiH, te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”, saopšteno je iz Kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

Kao što je Dodik danas rekao, dolazak novog visokog predstavnika vidio je na drugačiji način.

“Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovdje gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Schmidtu, da, ako hoće, može rehabilitovati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je veliko prisustvo međunarodne zajednice u BiH “očigledno postalo dosadno, pa se sada pokušava naći neki novi sadržaja rada”.