Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da neće podržati odluku o mogućem povećanju snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini, za koju se zalažu članovi američkog Kongresa, i očekuje Sarajevo, što je potpuna besmislica s obzirom da NATO neće tražiti takav vrstu saglasnosti od predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da se povećanje snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini, posebno u distriktu Brčko, ne može postići bez odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njegove suglasnosti, uz obrazloženje da nijedna sila vojska ne može ući u Bosnu i Hercegovinu bez dogovora i konsenzusa unutar Predsjedništva.

“Kako će sada rasporediti svoje snage ako ih predsjedništvo ne odobri?” I u predsjedništvu se odluke donose konsenzusom, a evo me i protiv sam ”, naglasio je Dodik.

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik bi trebao znati da je angažman međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini uređen posebnim aneksom Daytonskog sporazuma, kojim sve države potpisnici su dali mandat NATO paktu da osigura mir u Bosni i Hercegovini i mirnu provedbu Daytonskog sporazuma.

Odluku o broju NATO trupa u Bosni i Hercegovini donosi zapovjednik kojeg imenuje zapovjedništvo NATO-a u Bruxellesu. Zapovjednik NATO-a u Bosni i Hercegovini odgovoran je vojnom zapovjedništvu u Bruxellesu, a ne predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zapovijeda isključivo oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Dodik bi također trebao znati da su Daytonski sporazum potpisale Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, a aneks vojnog sporazuma Republika Srpska i Hrvatska zajednica Herceg Bosne, te da je njihovim potpisom zajamčeno pravo NATO pakta da upravlja svojim trupama u Bosni i Hercegovini.