Dodik se oglasio i “otkrio razloge” zbog kojih je Izetbegović odbio obraćanje u NSRS-u!

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je danas u Banjoj Luci da RS ne prihvata indirektan izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Dodik je rekao novinarima da svaka izborna reforma u dejtonskoj BiH mora biti zasnovana na pravima i konstitutivnosti naroda.

– Odbacujemo još jednom da se član Predsjedništva bira u Parlamentu BiH indirektno, jer smatramo da je direktan izbor jedino moguć za Srpsku. Time stavljamo tačku na tu temu, rekao je Dodik i dodao da izbor srpske delegacije u Domu naroda Federacije BiH mora biti transparentan i autentičan.

On je kazao da nakon sastanka sa članovima Upravnog odbora SNSD-a i čelnicima gradskih odbora ove strane ostaju isti uvjeti, između ostalog, za povratak predstavnika Republike Srpske u državne institucije. Povlačenje iz sudskog postupka nametnuo je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, javila je Srna.

U tom smislu Dodik je rekao da Republika Srpska ne može prihvatiti da to bude temelj za raspravu u Parlamentu BiH, te je stoga Republika Srpska predložila konkretne radnje za povratak u državne institucije, zakon koji kažnjava sve zlouporabe zatvorom ako se neki kolektivitet u BiH naziva genocidom.

Poštujući činjenicu da BiH čine tri konstitutivna naroda, on je rekao da podržava održavanje sljedeće posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske i one ljude koji će se na njoj obratiti.

– Pozdravljamo opredjeljenje Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, da se obrati Skupštini i smatramo da je Bakir Izetbegović – lider SDA, iz svojih kalkulantskih razloga odbio jedan takav dijalog, rekao je Dodik.