Dodik se ponovo obrušio na Schmidta: Nećemo provoditi njegove odluke

Predsjendik SNSD -a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao su danas konferenciju za novinare i ponovo se obrušio na novog visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, koji danas preuzima dužnost.

Dodik je konferenciju započeo rekavši da je visoki predstavnik nezakonit i nelegitiman te da se njegove odluke u RS -u neće provesti.

“Velike zemlje su prekršile Aneks 10. Mi (RS) smo strana potpisnica. U ime nas je sporazum potpisala Srbija. Visokog predstavnika nema nigdje u Dejtonskom sporazumu. On je samo u aneksu 10. Predviđeno je da strane koje su potpisale treba da se saglase o imenovanju visokog predstavnika”, kazao je Dodik.

Zatim je porekao Vijeće za provedbu mira, nazvavši ga “neformalnom političkom organizacijom velikih sila”.

“Arogancija velikih zemalja svakako je od početka bila namjenjena da razgaradi ustavne i Dejtonske okvire Republike Srpske. Ono što sada hoće je da dokrajče Republiku Srpsku. Tako žele da razgrade poziciju RS-a kao strane potpisnice. Oni šalju poruku da ovdje nema života mladima i da oni trebaju otići u Austriju i Njemačku jer im tamo trebaju kao jeftina radna snaga”, istakao je Dodik.

Potom se ponovo vratio na novog visokog predstavnika rekavši da preko njega njemačko društvo pokazuje jednu drugu izopačenost načinom kojim djeluje izvan Njemačke.

“Schmidt ni sam ne zna ni gdje je pošao ni gdje je došao. Visoki predstavnik i da je legalan nema nikakvih ingerencija. Promoviše se kao mesija. Njemačka i austrijska linija već 150 godina moderira na ovim prostorima. Ja neću biti na sastanku koji je predviđen u Predsjedništvu, ali to je njima samo formalnost”, izjavio je Dodik.

Zaključio je da u RS-u i dalje mogu prihvatiti BiH prema Daytonu.

“Mi Srbi ćemo opstati u tome. Alternativa tome je razlaz. Naš odgovor je snažan i bit će još snažniji. Mi ne možemo vjerovati u dobre namjere gospodina Schmidta. Mi ne želimo BiH koji oni hoće da izgrade”, zaključio je Dodik.