SNSD će sljedeće sedmice podići tužbe protiv CIK-a zbog kršenja zakona, ponašanja tijekom izbora i otkazivanja izbora u Doboju i Srebrenici, rekao je danas u medijskom govoru predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Nismo protiv reforme VSTV-a, ali to definitivno nije kozmetika, koja zahtijeva promjenu stava ljudi u pravosuđu i osiguravanje da oni koji ih biraju trebaju na njih odgovoriti. Nije problem mijenjati zakon o sukobu interesa i on mora odgovarati nadležnostima”, rekao je Dodik.

“Naravno i Zakon o javnoj nabavi, koji je leglo najveće korupcije i kriminala. U tom pogledu male promjene ne doprinose rješavanju problema, spremni smo usvojiti najbolje europske prakse. Put do EU nije sporan, ali rekao sam da na putu EU postoji određeno jedinstvo koje polako gubi povjerenje. NATO-ov problem za Bosnu i Hercegovinu ostaje neriješen, mi smo i dalje u procesu suradnje s NATO-om, ali proces integracije za nas je neprihvatljiv”, dodao je.

Rekao je da u RS ne postoje ideje o smanjenju plaća.

“Čeka nas veoma teška i izazovna godina koja će pred nas staviti izazove održavanja plata, penzija i plaćanja računa. Mi u RS ne razmišljamo o smanjenju plata, sve je to postignuto upornim radom sviju nas”.

Najavio je tužbe protiv članova CIK-a.

“SNSD će u toku iduće sedmice podnijeti tužbe prema CIK-u zbog kršenja zakona, ponašanja za vrijeme izbora i eliminacije izbora u Doboju i Srebrenici. Svim članovima će biti podnesena krivična prijava, pravni tim SNSD-a radi već na tome. Radi se o debeloj zloupotrebi položaja, politički motivisanim odlukama i građani Doboja i Srebrenice ne zaslužuju takve ljude koji nisu sposobni da djeluju na cijelom prostoru. Daleko više prigovora je bilo za Mostar nego Doboj i Srebrenicu, ali je politički inžinjering uradio svoje”.