Dodik: Sreo sam se s Putinom više puta, on je jedan od najpraktičnihih, najdobronamjernih u svim razgovorima

Tribina “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost”, u organizaciji informativno-političkih portala “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, na kojoj učestvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, počela je danas u Beogradu.

Dodik je ponovio da neće pristati na sankcije Rusiji, bez obzira na posljedice.

Ipak je naglasio da Republika Srpska mnoge stvari ne može sama, da traži saveznike, ali da je na Zapadu to teško.

“Razgovarao sam sa Gabrielom Escobarom, koji mi je rekao ti moraš da prihvatiš ovo, ja mu kažem, ali ne mogu to nije po Ustavu. On kaže ti moraš da pratiš naše politike”, naveo je Dodik.

Kada nije pristao, dodaje, rečeno mu je: “E, onda imamo problem”.

“Tako se ponašaju i Nijemci, Britanci koji se pokušavaju vratiti na velika vrata. Fali nam smirenosti. Moramo se skloniti od velikog vjetra oluje koja ide, u neku zavjetrinu, ali oni ne dozvoljavaju. Sutra u Sarajevo stižu neki kongresmeni. Šta očekivati od ljudi za koje piše da su vidljivi antirusi, a tamo mala RS koja neće da uvede sankcije Rusiji, šta mi da uvedemo. Bosna je zemlja apsurda”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da su i njega i “nas” svrstali u proruse, a ponavlja da neće uvesti sankcije.

“Ja sam se s Putinom sreo više puta, on je jedan od najpraktičnihih, najdobronamjernih u svim razgovorima. Nikad nisam imao zahtjev od Rusije, ništa. Ja ne mogu i neću bez obzira na to što neki kažu nemoj javno o tome govoriti, da se odreknem te saradnje s Rusima. Rusi su po meni izazvani da to učine, ovo je zakasnilo, što se tiče pitanja rješenja Ukrajine kao što su nama nametnuli da rješavamo pitanja bivše Jugoslavije. Putin je veliki predsjednik velike nacije, velike države. Sjećam se kakva je Rusija bila prije Putina, siromašna, a kakva je danas. Šta god zapadnjaci mislili da treba da učine, neka učine, mi – ova vlast nećemo uvesti sankcije Rusiji”, tvrdi Dodik.

Svjestan je da će neki projekti biti ugroženi, te da će nastupiti ozbiljna finansijska kriza.

“RS je stabilna finansijski, izmiruje obaveze, ima posljedice globalnih ekonomskih kretanja, ali nije ugrožena. Jednu sam stvar naučio, da je jedini problem RS-a što je samoodrživa, da nije samoodrživa ne bi bila problem”, zaključuje Dodik.