Dodik: Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu, a protiv mene ima 30 tužbi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol objavio da niko ne traži kontroverznu ikonu koji je dao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

“Prije tri dana, ukrajinski ambasador Vasilij Kirilič u BiH, mi je rekao da nemaju dokaza da je ikona bila ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturne baštine, ali povrijedila ih je činjenica što je dana Rusima. Imate situaciju da je ministar vanjskih poslova BiH inzistirao na tome, a u bilo kojoj drugoj državi sve bi vlasti branile vrstu priče, pa i ako je greška, izvinili bi se drugoj državi”, rekao je novinarima Dodik.

Istaknuo je da u BiH ima ljudi, poput Turkovićć, koji su sve uveli u pravosudni proces.

“Ako niko ne traži ikonu, zašto se vodi istraga i šta nije u redu? Što je krivica, koga ganjate i šta želite?”. Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolask Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži”, dodao je Dodik.

Tvrdio je da je protiv njega bilo više od 30 tužbi u tužilaštvu.

“Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency International koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji”, rekao je Dodik.