Dodik taktizira: “Saradnja sa NATO-om je moguća ali ne i članstvo u alijansi”

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je saradnja s NATO-om prihvatljiva, ali ulazak u ovaj vojni savez nije.

“Integracija u NATO ne, to je jasna stvar. Istrajavamo mjesecima na toj vrsti priče, kako bi oni koji se zalažu za članstvo konačno shvatili da neće niko doći sa strane i natjerati nas da to prihvatimo”, rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji.

Dodao je da sve zemlje imaju neku vrstu saradnje s NATO-om.

“Srbija također ima jedan oblik saradnje. Imala ih je i Rusija. Trenutno je zamrznuta, ali možemo očekivati ​​neki oblik saradnje u budućnosti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, saradnja s NATO-om nije upitna, ali postoje integracije. “Na taj smo način potvrdili sve o čemu smo ranije razgovarali”, rekao je Dodik, piše Nova.rs.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donijeta je odluka da se naziv Komisije za NATO integracioni proces BiH promijeni u Komisija za saradnju BiH sa NATO-om.

Na istoj sjednici Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo dokument “Realizacija Programa reformi BiH 2019 – 2020”, koji sadrži tabelarni prikaz provedenih aktivnosti nadležnih institucija u BiH u vezi sa političkim i ekonomskim pitanjima, odbrambenim i pitanjima bezbjednosti, te resursima i pravnim pitanjima, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorno je za podnošenje cjelokupnog dokumenta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i prosljeđivanje ovog dokumenta sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ministarstvo vanjskih poslova, u suradnji s Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine, odmah će pokrenuti postupak za izradu “Programa reformi Bosne i Hercegovine 2020.-2021.”, priopćilo je Vijeće ministara.

Oporbene stranke u RS-u ocjenjuju odluku Saveza neovisnih socijaldemokrata da prihvati NATO-ov program reformi skandaloznom i sramotnom.

“Skandalozna odluka SNSD-a da prihvati program reformi NATO-a još je jedna sramotna potvrda stvarne i izdajničke osobe i stvarne politike Milorada Dodika”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović povodom odluke koju je danas donijelo Vijeće ministara Bosna i Hercegovina kojom se usvaja program reformi NATO-a i formira povjerenstvo za saradnju s ovim vojnim savezom.