DODIK TONE SVE DUBLJE! U vezi ikone oglasili se ruski eksperti i otkrili bolnu istinu!

Kabinet predsjedvajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika optužio je medije, stručnjake, dužnosnike Bosne i Hercegovine i pojedince iz Republike Srpske da su mnogo toga izmislili, napisali i lažno predstavljali. Jedini odgovor koji je Dodikov kabinet pružio domaćoj i međunarodnoj javnosti je – ikona je osveštena, pripada porodičnim ikonama i … nije ukradena.

Na dugo očekivanoj adresi kabineta niti u jednoj riječi se ne spominje pečat na poleđini ikone, zbog čega je ikona proglašena kontroverznom. Marka koja svjedoči o kulturnom blagu Ukrajine, registrirana između 1926. i 1930. godine, kada je komisija radila na popisu ukrajinskih vrijednosti.

Umjesto toga, Dodikovi saradnici dokazuju tvrdnju da ikona nije ukradena, još jednu kontroverznu optužbu da “ikonu niko ne traži”. Međutim, to nije istina. Odmah nakon darivanja ikone 14. decembra, Ukrajinci su vlastima u Bosni i Hercegovini poslali notu. Također na dan Dodikov kabinet, ali nekoliko sati ranije, najavio je Ministarstvu kulture i informativne politike Ukrajine.

– Predmet je vlasništvu Ukrajine – rekli su.

U izjavi za medije zamjenica ministra kulture i informacijske politike Ukrajine Svitlana Fomenko rekla je da ministarstvo priprema niz pisama tijelima za provođenje zakona kojima se traži usvajanje mjera iz njegove nadležnosti.

– Potrebno je odrediti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini – rekla je Fomenko.

U međuvremenu su govorili razni stručnjaci, među kojima i ruski. Ruski stručnjaci također su sigurni da je ikona u Bosnu i Hercegovinu ušla ilegalnim kanalima. Za Dodikov poklon Lavrovu slažu se da bi mogao biti ukraden s teritorija Donbasa, koji ne kontroliše službeni Kijev. Ruski stručnjaci navode da su za šverc ikone “zaslužni plaćenici”, a druge mogućnosti, kako ističu, “praktično nisu vidljive”.

– Tokom rata u Bosni i Hercegovini mnogi su se Rusi borili na strani Srba. Nije tajna da su Srbi sudjelovali u neprijateljstvima protiv ukrajinske vojske u smjeru Donjecka i Luganska. Plaćenici obično nisu jako izbirljivi i vole uzeti ono što im nije toliko zanimljivo. Neki od njih koji su ostali u Lugansku iskoristili su situaciju i ukrali ikonu koja je potom završila na crnom tržištu. U svakom slučaju, čini mi se da nema i ne može biti vjerske komponente – rekla je doktorica političkih znanosti Julia Nishnevich u intervjuu za rusku službu “Glas Amerike”.

Dodik je upleo sebe i Republiku Srpsku u međunarodni skandal. “Slučaj ikona” nije samo pitanje o kojoj se kulturnoj baštini radi, već je ovaj poklon otvorio Pandorinu kutiju. Najneugodniji dio je moguća veza između plaćenika i državnog vrha RS-a. A ovaj je slučaj samo pokrenuo tvrdnje o povezanosti “ratnih pasa” sa zemljama podrijetla.

Srpski plaćenici ili dobrovoljci s ruske strane u Ukrajini podijeljeni su u nekoliko postrojbi – Međunarodnu brigadu, Sedmu brigadu, Uralsku jedinicu, Prvu slavensku postrojbu, Jedinicu Režanj i zloglasne plaćenike Wagnera koji su se također borili u Siriji.

Prema nekim tvrdnjama, putovanje u Donjeck preko Moskve pokriva ruska organizacija “Kosovski front”. Srbi u Ukrajini borili su se ne samo za ruske interese, već i za Kijev, iako je broj tih ratnika zanemariv u usporedbi s proruskim plaćenicima i dobrovoljcima, piše beogradski “Blic”. Prema neprovjerenim informacijama, ima onih koji primaju isplatu do 10 000 američkih dolara mjesečno.

Ukrajinske vlasti i diplomati u nekoliko su navrata naznačili da su srpski plaćenici na njihovom teritoriju. Činjenica je da su tokom rata u bivšoj Jugoslaviji na tom području, među srpskim i hrvatskim snagama, bili Rusi i Ukrajinci.