Dodik: Trump će ostati upamćen kao veliki patriota

Predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nakon odluke Senata da ga oslobodi optužbe za navodno poticanje na pobunu 6. januara, kada su njegove pristaše napale zgradu Kongresa.

Dodik je ocijenio da je ova odluka Senata vrlo važna i da je time okončan pokušaj političke osvete Trumpu, koji je bio suvereni vođa SAD-a i veliki domoljub koji je volio svoju zemlju.

“Donald Trump ostat će zabilježen kao patriotski orijentisan predsjednik Amerike, koji je poštovao svoju zemlju i vladavinu prava, ali i suverenost drugih zemalja, ne miješajući se u njihove unutrašnje stvari. Oni koji su pokušavali da napadaju i ugrožavaju Trumpa, ugrožavali su i te temeljne ljudske vrijednosti za koje se on istinski borio”, naglasio je Dodik.

Američki senat jučer je donio konačnu presudu da bivši američki predsjednik Donald Trump nije kriv za poticanje pobune zbog prosvjeda u kojem su prosvjednici 6. januara napali zgradu Kongresa.

Za njegovo oslobađanje glasala su 43 senatora, dok je 57 glasalo da on bude proglašen krivim. Protiv njega je glasalo sedam republikanaca.