Dodik u Beogradu napravio novi dogovor sa Vučićem: Lider SNSD-a otkrio detalje

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem da je sa srbijanskim predsjednikom razgovarao o izgradnji autoputa od Bijeljine do Rače, ali i o projektima izgradnje HE Buk Bijela i aerodroma Trebinje.

Za Dodika su, podsjetimo, projekti izgradnje plinovoda, HE Buk Bijela i aerodroma Trebinje među najvažnijim strateškim pitanjima. U više je navrata isticao kako bi oni trebali biti pušteni nakon formiranja nove vlasti na državnoj razini.

Pored toga, lider SNSD-a kaže da je sa Vučićem razgovarao i o Kosovu.

“Međunarodni faktor, prije svega SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija pokušavaju da svoje ranije gluposti vezane za priznanje Kosova privedu kraju tako što će Srbiju natjerati da eventualno prođe kroz neku potpuno sumnjivu konstrukciju koja se predlaže, a koja je šutjeti i pustiti to, dovesti Srbiju u ponižavajući položaj”, rekao je Dodik u izjavi za RTRS.

Dalje je otkrio kako će uskoro Vučić doći u Banju Luku.

“Dogovorili smo se da Vučić krajem februara, početkom marta zajedno sa Vladom Srbije dođe u Banju Luku, gdje će biti održana zajednička sjednica dvije vlade i Savjeta za saradnju o formiranim posebnim vezama da zajednički napravimo neku novu dinamiku”, kazao je on Dodik.