Dodik u panici: Izveo specijalce i oklopnjake na ulicu zbog Schmidtove odluke!?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je podiglo obezbjeđenje na najviši nivo zbog navodne mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice od „određene grupacije“, rečeno je Srni, novinskoj agenciji bliskoj vlasti u Banjoj Luci, u MUP-u bh. entiteta RS, prenosi ATV.

Učinjeno je to, kako kažu, na temelju informacija “dobijenih od partnerskih službi”.

Iz MUP-a su istakli da će spomenute mjere ostati na snazi ​​”do potpune provjere svih činjenica vezanih uz ove informacije”.

Tada je objavljeno da su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice ispred Vlade Republike Srpske.

Jedno multifunkcionalno oklopno vozilo “despot” parkirano je ispred, a drugo iza Vlade Republike Srpske u prisustvu pripadnika MUP-a RS.

Značajno je da je ova informacija došla nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt sinoć iskoristio Bonske ovlasti da ukine imovinski zakon entiteta.

U MUP-u RS-a, naravno, nisu rekli da mjere međunarodne zajednice imaju veze s jačanjem sigurnosti Dodika i članova njegove porodice, ali kontekst je sasvim jasan.

U proteklih 15-ak godina postojala je cijela historija navodnih planova da se ugrozi Dodik.

U maju 2006. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a potvrdilo je medijske informacije o navodnim pripremama atentata na Milorada Dodika, tada premijera Republike. Naime, još u aprilu iste godine Dodik je Radiju Slobodna Europa ustvrdio “kako zna da u BiH iz Srbije dolaze osobe plaćene da izvrše atentat na njega”.

U decembru 2006. godine je “procurila” strogo povjerljiva informacija o planiranju atentata na Dodika, u šta su navodno uključeni pripadnici “zemunskog klana” i kriminalne grupe iz Crne Gore.

Prema pisanju medija, Dodik “preživio atentat” i 23. aprila 2017. godine na Donjoj Gradini tokom komemoracije žrtvama Jasenovca. Od atentata, i to u režiji direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića je Dodika spasio ni manje – ni više do ruski FSB, a tajne obavještajne informacije su “procurile” do srbijanskog tabloida Informera.

U septembru 2020. godine Banjaluka.net, portal blizak Dodikovim krugovima, pozivajući se na obavještajna saznanja, objavio je da “grupa vehabija iz BiH“ planirala u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Početkom marta ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske aktiviralo je Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u vezi s videosnimkom koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj maskirana osoba pita: “Ko će ubiti Milorada Dodika za milijun eura?”.

Ispostavilo se da iza “prijetnji” stoji youtuber Super Daki i da su stare dvije godine!

Kurir je svojevremeno obavještavao javnost kako Dodiku o glavi radi “oko hiljadu agenata iranske obavještajne službe” – i to zbog odbijanja da prizna Palestinu…

Dodik je po preživjelim atentatima Dodik se može svrstati u rang sa kubanskim liderom Fidelom Castrom, ali i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ima čitav niz u zadnji tren raskrinkanih atentata.