Dodik u Srebrenici: CIK nakon ovih izbora da podnese ostavku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da bi CIK Bosne i Hercegovine trebala podnijeti ostavku nakon izbora u Srebrenici i Doboju te da bi se trebali održati legalni izbori novog sastava komisije.

Dodik je naglasio potrebu započinjanja pripreme novog izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini kako bi se postigli najbolji uvjeti za opšte izbore do 2022. godine.

– Ukoliko ostane ovaj sastav CIK-a, sa ovakvim repovima koje vuče iza sebe, nelegitimnostima i nelagalnostima, lošim potezima, nezakonitim odlukama i drugim, veliko je pitanje kako će se održati ti izbori – rekao je Dodik u Srebrenici.

Dodik je ponovio da u suprotnom SNSD, čiji je lider, ima ozbiljnu namjeru da te izbore zaobiđe.

Prema Dodikovim riječima, dovoljno je da se u više od 40 lokalnih zajednica u kojima ova stranka ima moć odluči da se ne biraju općinska izborna povjerenstva, izborna povjerenstva ili da se ne dozvoli korištenje opreme za upotrebu na dan izbora.

– Hoćemo regularne izborne uslove, koji podrazumijevaju dogovor, kao u svim demokratskim zemljama. Ovo smo prihvatili zato što naprosto mislimo da, bez obzira na sve, treba sprovesti izbore, dobiti legitimne strukture na tim izborima, potvrditi njihovu legitimnost, konstituisati lokalne organe vlasti i nakon toga krenuti u razvoj – naglasio je Dodik.

Dodao je da postoji veza između CIK-a i suda u Bosni i Hercegovini te da nije bilo koristi od borbe i parnice protiv CIK-a i njegovih odluka.

– Da ima S od suda Bosne i Hercegovine, sigurno bih proglasio nelegalne izbore koji se produžuju za više od mjesec dana, što je nezakonito – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da SNSD sudjeluje na izborima jer ne postoji druga opcija i da se ova stranka nije pripremila za ovu vrstu ilegalnog ponašanja.

– Naših 43 načelnika i 48 skupštinskih većina u Republici Srpskoj neće biti učesnik izbornog procesa koji će voditi ovaj CIK – ponovio je Dodik i rekao da to nije prijetnja, nego politički stav.

Dodik je objasnio da učešće SNSD-a na općinskim izborima ne znači da je odluka CIK-a donesena legitimno i zakonito.

– Bili smo prisiljeni jer nije naš posao odlučivati ​​kada će se održati izbori. Ističemo da je prekršen zakon – rekao je Dodik.

Kazao je da bi odustajanje od izbora značilo prepustiti 43 općine u Republici Srpskoj drugima koji nisu bili spremni bojkotirati izbore jer su bile uključene.

– Pogledajte sada šta su SDS i PDP napravili podrškom da se ponište izbori u Srebrenici. Ovo nije kraj, jer ako se na bojkot odluče politički Bošnjaci, onda će tužakati i tražiti da se ide na Ustavni sud i tako dalje. Što znači da će održavati priču o problemu koji ne postoji – rekao je Dodik.

On je istakao da vjeruje u pobjedu u Doboju, te da se čeka trenutak da se ona objavi.

Povodom inicijative za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Dodik je rekao da ne vjeruje sporazumu u Bosni i Hercegovini.

– Pokušavali smo to nekoliko puta. Najveći dio političke korupcije u BiH vezan je za slobodne mandate na listama. Kada dođe do dogovora među političkim partijama i kada se svi slože da mandat treba da pripada stranci, tada se SDA povuče, jer stranci misle da treba da budu otvorene liste – napomenuo je Dodik.

Dodik je mišljenja da je jedini način uspostavljanja zdrave demokratske političke borbe u Bosni i Hercegovini putem mandata političkih stranaka.

– Onda ne bi imali razna bježanja, prebjege, već bi imali stabilne institucije demokratskog karektera i demokratski sistem i ja bih to podržao – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDA neće podržati jer im stranci kažu da to nije europska vrijednost.

Dodik smatra da su otvorene liste osnova političke korupcije, jer je u nekim općinama poznat točan trošak prelaska s određenog člana vijeća s jedne političke opcije na drugu.