DODIK U SUZAMA GLEDAO FILM “DARA IZ JASENOVCA”: Kaže da nije mogao zaspati i da će…

“Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH”, rekao je Dodik za RTRS.

Nakon premijere filma “Dara iz Jasenovca” na RTRS-u, predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naglasio je potrebu za nastavkom snimanja filmova koji će prikazati patnju srpskog naroda kroz ‘povijest.

“Mislim da ćemo to usvojiti, ne samo kao programski akt, već i program Vlade Republike Srpske, da se na pravi način odnosi prema srpskim žrtvama u NDH”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je ocijenio da treba snimiti film o stradanju Srba u Drakuliću, jer je tamo 2.600 ubijenih bez metka, te naglasio da je komunistički režim skrivao istinu, jer na tom malom spomeniku piše da su žrtve fašizma, bez imena i prezimena i narodnosti kojoj pripadaju.

Rekao je da filmove treba snimati na Garavicama, blizu Bihaća, gdje je ubijeno 12.000 Srba, i na Brodu na Drini, gdje je u dva dana ubijeno 6.000 Srba, Prebilovcima – selu u Hercegovini koje je nestalo u jamama.

Dodik je rekao da je film “Dara iz Jasenovac” izazvao snažne emocije.

“Snažne emocije i suze, i svi moji koji su gledali tako su reagovali. Trebalo je sat vremena da se dođe do daha i razumijevanja. Jasenovac je kao tema prvi put obrađen na ovaj način. To je nešto što pokušavam posljednjih 15 godina da pokrenem”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, RS-u, Srbiji, redatelju, glumcima, „posebno djeci sela Podkozara koja su maestralno odigrala svoje uloge i poklonila čitav film. učenici Kozarske Dubice koji su glumili Daru. „

Prema Dodiku, film„ Dara iz Jasenovac “pamtit će se i prenositi s koljena na koljeno.

“To i jeste bio cilj. Daće jedan pečat i na pravi način oslikati stradanje srpskog naroda. To je jedino mjesto na svijetu gdje je postojao dječiji logor. Ona scena kada bacaju gas da potruju djecu, nije mi dugo vremena dala da zaspim. Ukupno 500.000 ubijenih Srba ne može da stane u jedan film, ali patnja jednog naroda se vidi”, naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je i sam odrastao na pričama preživjelih Jasenovca.

“U Jasenovcu mi je uništeno cijelo područje. Najviša osoba mog djetinjstva bio je čovjek koji se uspio spasiti, zvao se Mirko Voruna. Pogođen je batom u glavu, ali imao je sreće što nije bilo kobno. Bacili su ga u Savu, uspio je preživjeti, preplivati ​​na drugu stranu. Odrastao sam na njegovim pričama ”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je priča o Jasenovcu skrivena od Titovog režima te da su oni veći zločinci i saučesnici u zločinu nego što se moglo zamisliti.

“Poznata je priča o Diani Budisavljević, koja je spasila 10.000 djece s Kozare, a onda su komunisti oduzeli te dokumente, jer im istina o Jasenovcu nije odgovarala. “Pola milijuna ubijenih Srba nije bilo dovoljno da se prema žrtvama odnose s poštovanjem, čak ni komemoracija u Jasenovcu nije bilo ni prvih 25 godina nakon rata”, kaže Dodik.