DODIK UCJENJUJE: “Vratit ću ikonu samo pod jednim uslovom…”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će vratiti spornu ikonu Ukrajini pod jednim uslovom

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH”, konstatovao je Dodik za Srnu.

On je ponovio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko funkcionera iz RS bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

“Primjer za to je ikona u vezi sa kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju sa Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone”, tvrdi Dodik.

On je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi sa njom.

Dodik je počinio niz krivičnih djela u sticaju, kaže za N1 nekadašnji direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

“U Krivičnom zakonu BiH ima kazneno djelo koje govori o krijumčarenju – član 214., primanje poklona – član 217. jer on tvrdi da ga je primio kao poklon morao je znati i to je očigledno da je taj poklon dobio od nekoga koji ga je stekao na legalan način. Nakon toga on ga je dao trećem licu, davanje poklona – član 218., zloupotreba položaja – član 220., a morao bi da odgovara i za nesavjestan rad – član 224. Zakona. Posljedica svakog od ovih kaznenih djela kako piše u Zakonu je da se taj predmet mora oduzeti. Znači, Tužiteljstvo BiH ga je moralo oduzeti i službenim putem vratiti u Ukrajinu. Koliko znam oni to nisu uradili. I ko zna gdje se to sada nalazi, zapravo mislim da ne zna niko”, navodi Miletić.

Tužilaštvo BiH tek potvrđuje istu informaciju od ranije – da provode aktivnosti uključujući i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći. Najavljena su i saslušanja. Na listi su za sada ambasador BiH u Moskvi, sve osobe koje su učestvovale u organizovanju posjete šefa ruske diplomatije Bosni i Hercegovini i tri člana Predsjedništva BiH.

“Simptomatično je ćutanje aktera koji su upleteni u tu aferu, a očigledno je da se radi o vrijednom djelu. Puno je stvari na koje treba odgovoriti. Pojavili su se i neki ljudi koji su prisustvovali tom procesu i koji su spremni da daju informaciju oko toga. Mislim da će i u narednom periodu biti dosta priče oko tog skandala”, smatra Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH (SDS).

“Sasvim sigurno je neko prošvercovao jednu ikonu koja vrijedi hiljadu ili sto hiljada eura – ne znam, vidjećemo, pokazaće ekspertize, ali sasvim sigurno je to nelegalno nabavljeno. Napravljana je strahovita, nezapamćena sramota da se jednom predstavniku velesile pokloni ukraden predmet bez porijekla i pribavljen na nezakonit način. Očekujem da se Tužilaštvo BiH pozabavi sa tim slučajem, ali poznavajući odnos prema srpskim kadrovima bojim se da će naći način da eskivira obavezu”, zaključuje Bakir Izetbegović, delegat u Domu naroda BiH (SDA).

“Milorad Dodik, osmunjičeni za mahinacije sa ikonom, pretvara se da problem ne postoji”, ocjenjuje njegov kolega iz državnog Predsjedništva Željko Komšić te dodaje:

“Smatramo da se svi zainteresovani za taj slučaj trebaju obratiti kabinetu člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS, koji uostalom navedenu ikonu, nama nepoznate vrijednosti, kriju ko zmija noge.”

I informacije o vrijednosti ikone stare 300 godina su raznolike – od pojedinih medijskih navoda da je riječ o 12 i po miliona eura skupoj ikoni, do navoda iz Dodikovog SNSD-a o 100-200 eura tržišne vrijednosti. Dok se licitira brojevima, Ukrajina zahtjeva povratak svoje kulturne baštine. Čekajući poteze Tužilaštva – odgovornost izostaje.