Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja stvar Sjedinjenih Američkih Država, ali trebao bi znati da se apsolutno mora poštovati slovo Dejtona.

– Ambasador je zadužen da provodi američke interese, mi imamo neke naše interese ali je bitno da zna da se situacija ovdje značajno promijenila u odnosu na ranije. Mi ga znamo od ranije, iz nekih ranijih vremena, ali ovo nije ni 2005. godina, ni 2008. već 2021. u kojoj se apsolutno mora poštovati slovo Dejtona i to je naša politika – istakao je Dodik, dodavši da je prije dva mjeseca kao predsjedavajući Predsjedništva BiH obaviješten o imenovanju novog ambasadora ali da je uljudno da to saopšti američka strana.

Dodik je rekao novinarima da Republika Srpska ne prihvaća imenovanje visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda.

– Ukoliko budu nastojali da to učine moraće se suočiti sa našom voljom da to ne prihvatamo, ne razgovaramo, institucionalno odbijamo bilo kakvu saradnju, a ako oni misle da treba da se bave time neka se bave. U svakom slučaju mi ćemo /sa američkim ambasadorom/ pokušati da imamo odnose pune razumijevanja ako je to moguće, ali odavno već nismo spremni da zbog bilo kakvog poltronstva ili nečega drugog zato što je neko ranije bio ovdje ili u Prištini moramo da prihvatimo neke stvari- istakao je Dodik.

On je rekao da njemu ta činjenica govori o jednoj sasvim drugoj dimenziji, a to znači da je američka Ambasada i u BiH i u Prištini generalisala svoje aktivnosti koje nisu bile baš u interesu srpskog naroda u cjelini.

Američki predsjednik Joe Biden izabrao je Michaela Murphyja za američkog ambasadora u BiH, obnašao je dužnost zamjenika šefa misije američke ambasade u Prištini, a prije toga tri je godine bio politički savjetnik u Ambasadi u Sarajevu.