DODIK VEČERAS NA TV HAPPY OTROVNIJI NEGO IKAD: “Integraciju Republike Srpske i Srbije niko ne moze da zaustavi, mi stalno sebi govorimo da nismo dobri momci, a Sarajevo hoće…”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da “niko ne može da zaustavi integraciju Republike Srpske i Srbije”, i da egzistiraju kao dvije srpske države na ovim prostorima i istakao da svidjelo se to nekom ili ne, to tako jeste.

Dodik je rekao da jedini koji su željeli Srpsku su “Srbi koji žive na ovim prostorima, Srbija i prijateljska Rusija”.

– Obilježavanje nam nije bilo dozvoljeno, a danas Republika Srpska i Srbija slavi šest zajedničkih datuma. Srbi iz Srpske i Srbije nekada nisu smijeli da se nalaze, u zadnjih šest do sedam godina je sad već to drugačije. Mi smo 15. septembra obilježili zajednički datum koji je posvećen našoj državnosti i zastavi, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – izjavio je Dodik za TV Hepi.

Podsjetio je da je ovaj datum izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Potom je otkrio da više ne reaguje na loše stvari koje se plasiraju o njemu i politici koju vodi.

Istakao je da su Srbi stradalnički i iznad svega pošten narod, koji je u prošlom vijeku izgubio gotovo polovinu svog stanovništa.

Dodik je kazao i da je evidentna nepravda koja se dugo usmjerava prema srpskom narodu i, kako je naveo, “našim dvijema državama”, uz konstataciju da se u tom odnosu pokazuje da pravila koja važe za jedne, ne važe uvijek i za druge.

– Ljudi su skloni da više vjeruju lažima nego istini. Kriju se iza raznih imena, neke imaginacije se i dalje šire, da kao za Srbe nije dovoljno to da budu posvećeni miru. Mi nikada ne bježimo od saradnje sa drugima, stalno sebi govorimo da nismo dobri momci i da se zaustavimo. S druge strane, drugima je dozvoljeno da se bahate – rekao je on.

– 16 godina smo ratovali u nametnutim ratovima u kojim nismo htjeli.. ostali smo da branimo nešto što su nam pripisivali… – nastavlja.

– Hrvatska je zavisna od budžetiranja Brisela, to vam je jedan od primjera, sad se manje pita nego što je to u bivšoj Jugoslaviji.. najrazvijeni su tada bili Slovenija i Hrvatska.. nije nepoznato da je najveći deo proizvodnje vina bio u Sloveniji.. – kaže on.

– Postojala je jedinstvena zavjera koja im se ostvarila, što slabija Srbija – ističe on.

“Muslimanima u Sarajevu je stalo do što slabije Srbije”
Dodik je naveo da je komunistički režim “šikanirao” sve što je bilo SPC u BiH, te da su početkom 1960-ih pod plaštom komunista otvorena vrata širenju islama.

– Od 1961. godine i u narednih desetak godina u BiH je napravljeno više od 720 džamija, koje do tada nisu postojale. A na prste jedne ruke brojale su se nove crkve – rekao je on.

Dodik je naveo da je u Banjaluci, koja je bila većinski srpski grad, bilo 17 džamija i jedna crkva, što je bio nesrazmjer i atak na SPC.

– To je sve trebalo da se preživi, uključujuči i ustaško vrijeme, jer su ustaše palile i srušile crkve, tako je bilo i u Banjaluci. U bivšoj Јugoslaviji sve se činilo da Srbija ne bude jaka – istakao je Dodik.

On je naglasio da Sarajevo danas zanima samo slaba Srbija.

– Јaka Srbija njima ne odgovara, onda je satanizuju, kažu da je to velika – rekao je Dodik.

Dodik o Dejtonskom sporazumu
– Možda je najveći problem u BiH što su Dejtonski mirovni sporazum mnogi shvatili kao privremeni sporazum, privremeno rješenje kojim je tek zaustavljen rat, a da im niko nije jasno potcrtao da je njime uspostavljen i novi politički sistem u BiH. Sistem u kojem je u aneksu 4 Sporazuma, što je Ustav BiH, upisana i Republika Srpska, kao jedan od dva konstitutivna entiteta – naveo je Dodik.