Dodik: Za nas je Republika BiH bila neprijateljska i nikada se više ne smije ponoviti Srbima!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da želi da se svi politički akteri u Republici Srpskoj okupe oko važnih nacionalnih pitanja, ali sasvim je vidljivo da to nije tako.

Izrazio je uvjerenje da Republika Srpska neće postojati za šest mjeseci ako stranci na kraju uspiju dobiti vlast s antipatriotskom i antinacionalnom oporbom.

– Bit će neujednačeno, ali ne u biti. Sve što trebate učiniti je donijeti četiri ili pet zakona koji su još uvijek u orbiti i to je sve. Želim upozoriti ljude, oni će napraviti izbor, pa neka oni biraju i moje je da objasnim šta nas čeka – rekao je Dodik večeras za RTRS.

Izjavio je da više ne želi nikakvu podršku, umoran je od svega i pitao se zašto mu je sve to trebalo nakon bolesti. Zašto sve ovo radim? “Zato što imam odgovornost prema istoriji, svom narodu i svim ljudima”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ima saznanja da istaknute ličnosti oporbenih političkih stranaka nude novac za dolazak na vlast, te da nikome ne nudi novac za politički angažman, iako ga svi krive.

– Nisam ga nikome ponudio, što god neko mislio, taj novac nemam i ne raspolažem sa njime. Shvaćam da je to takva priča, ali to nije tako – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je za njega političko sudjelovanje usredotočeno na brojne akcije i aktivnosti.

Dodik je dodao – Ako pretpostavljam da neko nije u okviru za koji mislimo da je politika, nema novca za koji bih ga kupio kao dio našeg tima.

Dodik je naglasio da su ih neki mediji pogrešno informirali iskrivljujući laži i činjenice kako bi skrenuli pažnju javnosti s važnih pitanja.

– Važno je kad neko spomene nepostojeću Republiku BiH. Ona se nikada ne bi trebalo dogoditi i ponoviti Srbima koja je prema njima bila neprijateljski raspoložena, Srbi moraju ostati s jačom Republikom Srpskom na ovom području i da ne mogu slijediti koncepte drugih, ali bi trebali imati svoje koncepte, a vjerujem da imamo i svoj koncept.

Rekao je da informacije koje je dobio pokazuju da je cilj Europe stvoriti održivu državnu strukturu na razini BiH koja će se lako prilagoditi zahtjevima EU.

– Održiva državna struktura znači smanjenje ovlasti Republike Srpske. Moramo odbiti takav evropski put, jer šta god to značilo, jer u njoj ima toliko podmuklih stvari koje se u početku čine bezazlene, a na kraju djeluju vrlo problematično, rekao je Dodik.

Kada je riječ o ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, on ističe da su se ove dvije lokalne zajednice našle na odstrelu Centralne izborne komisije (CIK), koja je uz to i nelegitimna.