Dodik za Novu TV: Veoma je vidljiva ekspanzija muslimanskog nacionalizma u BiH

Ekspanzija muslimanskog nacionalizma u BiH je veoma vidljiva, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući u Dnevniku Nove TV.

– Ona je produkt ohrabrenja koju su dobijali prije svega od Zapada, ali i doskora od Hrvatske. Vidljivo je da je došlo do zloupotrebe podrške – rekao je Dodik.

Istakao je da SDA, kao najjača stranka muslimana u BiH u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH.

– Nama na bazi neke retorike pokušavaju napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas – rekao je Dodik.

Kada je riječ o izborima i neriješenom pitanju hrvatskog naroda, Dodik ističe da to zavisi od volje muslimana u BiH koja ne postoji.

– Oni žele majorizaciju, žele podrediti hrvatski i srpski narod. Žele napraviti neku organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav. Hrvatski narod je konstitutivni narod i ima jednaka prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoju teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju podršku – rekao je Dodik.

Istakao je da je o tome razgovarao i sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Dodik kaže da ima dobar odnos i s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i da često razgovaraju.

– Neke od tema su da uspostavimo sistem koji garantuje mir. Najviše pričamo o opravdanim zahtjevima hrvatskog naroda o pitanju ravnopravnog i konstitutivnog postupanja. Veoma mi je drago da Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković imaju gotovo jasan stav o tome. Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama – istakao je on.

Dodao je da je Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje “biti ili ne biti”.

– Јa sam čovjek srpskog naroda i ja sarađujem sa svima – naveo je on.

Rekao je da mu nije teško sarađivati ni s Amerikom, Velikom Britanijom, Njemačkom ili EU.

– Što se tiče Rusije sa imam vrlo pozitivno mišljenje o saradnji sa njima, vezanih za mnoga ekonomska pitanja. Ne nosim etiketu i nisam ničiji. Јa sam čovjek ovog naroda i ove republike i pokušavam da se borim za prva koja su ovdje data – istakao je Dodik.

Kada je riječ o razgovoru sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom Dodik je istakao da su razgovarali o tome da naprave gasovod koji bi bio poveznica s balkanskim tokom i da Gasprom preuzme operativne aktivnosti – kazao je Dodik te napomenuo da je zbog situacije u Ukrajini to trenutno u zastoju.

– I Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, mi je potvrdio da se radi na realizaciji te ideje. Kako je važno da Hrvatska ima gasovod, tako je važno i za nas – naglasio je Dodik.

Pod sankcijama SAD i Velike Britanije mu, kaže, nije neugodno, već treba da bude njima, te je ukazao na bezobrazluk velikih koji smatraju da mogu da rade šta hoće sa malima.

Kada je riječ o njemačkim projektima, za koje se navodi da ih ta zemlja zaustavlja, Dodik je upitao da li je to sigurno, te rekao da se ode i provjeri na terenu.

– Ako misle da nisu potrebne Siemensove turbine u hidroelektrani na Trebišnjici onda okej, ima i drugih turbina. Nije to davanje, ugrađuju svoju opremu i nama daju kredit. Ako misle da će nas to prekinuti, neka zaustave to, ali definitivno. Imamo mi drugih turbina – ističe Dodik i dodaje da je to politička spekulacija.

Za navode o pripremi rezolucije njemačkog Bundestaga, Dodik je pomenuo izaslanika, mladića, kojem je porijeklo od Kotor Varoša, koji zagovora isto ono što zagovara i SDA.

– On je došao ovdje i rekao da treba da se ukine vjera, kultura, nacionalni predznak, to nigdje ne ide – rekao je Dodik.

Na saopštenje Katoličke crkve da je od prijeratnih 220.000 Hrvata u Republici Srpskoj ostalo oko 15.000, Dodik je istakao da su svi u njegovo vrijeme mogli da se vrate i naveo da je i prije rata bilo odlazaka, da je to prirodni tok koji su nažalost ubrzali ratni sukobi, ali je ukazao i na to da, kada se jednom ode u mjesto nacionalne dominacije, ne vraća često.

Dodik je rekao da nije kriva politika, kao i da je to riješio još kada je Ivo Јosipović bio predsjednik i tada su njihovih ljudi tvrdili da nema nijedan institucionalni problem koji bi spriječio da se vrate Hrvati.

Na pitanje da li planira ići u Srebrenicu, Dodik je rekao da se bliži izborna kampanja i da će otići jer tamo ima snažan opštinski odbor, napomenuvši da je Srebrenica u Republici Srpskoj.

– Što se tiče genocida to je tema koja se uvijek pokušava reciklirati, i o tome je sve rečeno – istakao je Dodik.

Kaže da postoji ozbiljna manipulacija na tu temu.

– Da ne postoji manipulacija, ne bi se na tome insistiralo. Ako je nešto istina, vrlo je teško biti kreten, pa ne prihvatiti istinu – rekao je Dodik, te zaključio da je nevinih žrtava bilo na svim stranama, da je za vrijeme građanskog rata u BiH poginulo 23.000 Srba u Republici Srpskoj.