Dodik za Tursku radioteleviziju (TRT): “Bošnjaci dobar narod, imam puno prijatelja među njima”

Tokom nedavne posjete Turskoj članova Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Across The Balkans” na turskoj drzavnoj televiziji, TRT World.

Tokom svog posjeta Dodik je odgovorio na mnoga pitanja zašto je, između ostalih, strana Republike Srpske još jednom pozvala na odvajanje od države Bosne i Hercegovine i razgovarala o mirnom razdvajanju.

“To je izvučeno iz konteksta i ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Zemlja je zarobljena od strane međunarodne zajednice koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između sva tri naroda, a ako nema dogovora onda mogu i da se podijele. Mir je najvažnija riječ na Balkanu i najvažnije je da je BiH u miru”, kazao je, između ostalog, Dodik u emisiji voditeljice Nafise Latić.

Na nedavno zatraženo pitanje zašto je rekao da su Bošnjaci nesretni narod, Dodik je rekao da nemaju dovoljno političke elite koja bi se zalagala za svoj narod i radila u njegovom interesu.

“Bošnjaci su dobri ljudi i imam puno bošnjačkih prijatelja, baš kao što oko mene ima i loših Srba. Pomalo je nesretan jer ih njegova politička elita drži u stereotipima”, dodao je Dodik.

Dodik je govorio i o nedostatku cjepiva i zašto Bosna i Hercegovina zaostaje u zalihama cjepiva.

“U septembru su potpisani ugovori o opskrbi cjepivima, ali EU je još jednom pokazala da podržava bogate zemlje i izdaje regiju. Uvođenje Covid pasoša još jednom krši osnovno pravilo Europske unije, a to je sloboda kretanja” rekao je Dodik.

Dodik je govorio i o bliskoj saradnji između Turske i BiH te o aspektima na kojima misli da treba još unaprijediti saradnju.