Dodik: Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da liči na Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu treba da ima izvršna ovlaštenja i da u nekom dijelu liči na Republiku Srpsku, prenosi N1.

„Bez izvršnih funkcija, nema nikakvog smisla praviti praznu ljušturu koja ničemu ne služi“, kazao je Dodik u intervjuu za Kosovo onlajn, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

Prema njegovom mišljenju, ne treba nastavljati razgovore „dok se ZSO ne formira u dogovorenom kapacitetu, a ne kako sada mešetare Albanci“.

Predsjednik RS je ocijenio da se francusko-nemački prijedlog za Kosovo ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom na to da je zasnovan na zahtjevu da Srbija, makar prešutno, treba da prizna Kosovo.

„Taj prijedlog se ne razlikuje mnogo od onoga što smo gledali u prošlosti, baziran je na činjenici da Srbija treba, na jedan način, prešutno da prizna Kosovo. Što je ozbiljna nemogućnost za samu Srbiju“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao u trenutku kada je dobio taj dokument da ga odbaci, već je, kako je ocijenio, kao i svaki odgovorni državnik, morao da obavi javnu raspravu.

Dodik smatra da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, pa taman to bila i prešutna saglasnost.

On je dalje naveo da RS ne podržava da Srbija prizna nezavisnost Kosova, dodavši da BiH zbog toga i nije priznala nezavisnost Kosova.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Dodik je naveo da je neuvođenje sankcija toj zemji „odgovor RS prema njenim prijateljima i investiranje u budućnost“, dodavši da se od Zapada „ništa ne može očekivati, bez obzira što nude demokratski život i ekonomski prosperitet“.

„Ne propuštaju priliku da traže da se uvedu sankcije, kao i da nas privuku sebi, da učinimo loš korak prema Rusiji ili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zato što oni misle da je on loš“, naglasio je on.

Dodik je demantovao da Rusija ima uticaj na njegovu politiku, navodeći da na njega „niko nema uticaj, osim srpskog naroda“.

„Јa sam čovjek srpskog naroda i Republike Srpske i jedino odgovaram onima koji su za mene glasali. Da Putin od mene zatraži nešto što nije u našem interesu, to se ne bi ostvarilo“, istakao je on.

Još je rekao da Putin od njega „tako nešto nikada nije tražio, a da Zapad uvijek traži“.

„Gdje god se sretnemo, oni uvijek traže. Prema tome, naša pozicija u tome je jasna“, zaključio je Dodik.