Dodik: “Zamolit ću Vučića da dio vakcina iz Srbije pošalje Republici Srpskoj”

Predsjednavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas “Srni” da će zatražiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dodijeli dio cjepiva protiv koronavirusa Republici Srpskoj.

“Danas ću uputiti pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da dio količine cjepiva dodijeli Republici Srpskoj kako bi RS mogla započeti cijepljenje. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju”, izjavio je Dodik.

“Republika Srpska je zajedničkim programom putem institucija BiH platila više od šest miliiona KM za cjepiva, a ta cjepiva još nisu stigla i nema naznaka kada će stići.”, naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je krajnje pogrešno tretirati zemlje poput BiH, od zemalja koje su na ovaj način uspjele cijepiti značajan dio svog stanovništva.

Naglasio je da bi veliki uspjeh Srbije u pružanju različitih cjepiva mogao biti vodeća država i u tom pogledu.

Dodik je istakao da se sistem COVAX očito urušava i da niko ne zna kada će cjepivo stići u BiH.

“O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča”, ocijenio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je nemoguće da se različiti čimbenici i stranke poput resornog ministarstva pojave kao primatelji cjepiva. “Umjesto toga, natjerali su nas na zajednički program koji uopće nije radio i bio je prepreka uspješnoj nabavi cjepiva.”, zaključio je Dodik.