Dodik zaprijetio: Ako Schmidt nametne odluku, formirat ćemo našu izbornu komisiju i provesti izbore

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je, tokom svog obraćanja ispred Suda BiH, nakon još jednog odgođenog ročišta, zaprijetio formiranjem entitetske izborne komisije ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona.

Dodik se u obraćanju nakon odgađanja ročišta dotaknuo i jučerašnjih najava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da će, ukoliko se politički predstavnici u BiH ne dogovore o ovom pitanju, on nametnuti izmjene izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Dodik je burno reagovao na ovu najavu, zaprijetivši da će, ukoliko Schmidt nametne ovu odluku, RS formirati svoju izbornu komisiju koja će provesti lokalne izbore u tom entitetu.

“Ako to uradi onda ćemo mi formirati izbornu komisiju i provesti lokalne izbore. Eto i šta će onda”, zaprijetio je Dodik.

Podsjećamo, glavni pretres u predmetu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika danas je odgođen u Sudu Bosne i Hercegovine.

Pretres je odgođen jer tužitelji Tužilaštva BiH nisu bili spremni za uvodne riječi, a Dodikova odbrana je tražila izuzeće sva tri tužitelja.

U međuvremenu Tužilaštvo BiH je dodalo i četvrtog člana tima, a odbrana Milorada Dodika je i za nju uložila prigovor s tvrdnjom da je “i ona pristrasna jer se pridružila optužnici”.