Dodik želi ojačati “prisustvo RS-a” u bh. diplomatiji: Potrebno sinhronizovano djelovanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu.

“SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Dodik je naglasio da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.

On je naveo da Fondacija Soroš ima namjeru da sjedište za Balkan, koje je bilo u Tirani, prenese u Sarajevo.

“To je očigledna namjera da se djeluje po principu na koji su naučili da destabilizuju društvo. Naravno da ćemo da se zaštitimo od toga. Soroš je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka koja želi da provede svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS smatra da nisu adekvatne kritike koje se mogu čuti u vezi sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno da postoje pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili.

On je upitao gdje su bili ti slobodni novinari kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

“Gdje je slobodno novinarstvo da piše o tome? Kako je moguće da se tim zakonom kaže da ne smiješ nešto da radiš? Zašto se ne bune? Zašto ne pišete da ne može on da nameće? Imaju različite aršine prema strancima i onome što mi želimo da učinimo”, konstatovao je Dodik.

On je istakao da treba obezbijediti da medijska zajednioca slobodno radi svoj posao, ali i kažnjavanje onih koji tendenciozno pokušavaju drugom da nanesu zlo, te da je spreman da sa urednicima i novinarima detaljno razgovara o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.