Dodikov državni udar u pripremi: Povlačimo odluke, nema autoriteta na svijetu koji ovo može da zaustavi

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, kazao je nakon sjednice izvršnog komiteta te stranke u Banjoj Luci da je u Republici Srpskoj pokrenut proces čija je suština vraćanja dejtonskih nadležnosti.

Kako je rekao, osnovano je nekoliko stručnih grupa koje će se baviti novim ustavom RS-a, obranom, pravom, financijama, a jedna će se baviti “nezakonitim” odlukama koje je donio visoki predstavnik.

Govoreći na konferenciji za novinare, Dodik je ponovio da će se povući odluke o osnivanju Oružanih snaga BiH, neizravnih poreza i VSTV-a BiH.

Rekao je da će te odluke u Narodnoj skupštini RS biti proglašene ništavnim i da će biti stavljene van snage. Najavio je da će NSRS donijeti propise kojima će pravni vakumi biti zakonski regulirani.

Naglasio je kako “nijedan svjetski autoritet to ne može zaustaviti”.

Prema njegovim riječima, Komitet SNSD-a podržao je takav proces, a sastanak Glavnog odbora zakazan je polovinom mjeseca, do kada očekuje da će “svi akti biti spremni”.

Rekao je da neće raditi izvan Ustava BiH i da ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ali da je “pravno nasilje od strane Ustavnog suda i visokog predstavnika” nemoguće poricati.

Dodao je kako je međunarodna zajednica do sada odbijala saslušati njihove zahtjeve. Spomenuo je i odluku Ustavnog suda BiH o šumama.

“Ustavni sud blefira”, rekao je Dodik, koji je ponovio da ne priznaje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da će svi ljudi koji rade u državnim institucijama BiH, odnosno 7 000 Srba, moći dobrovoljno napustiti posao i donijeti dokaz o otkazu u institucijama RS-a, gdje će im “biti osigurano novo radno mjesto.”

“Za to ćemo  izdvojiti budžetski novac”, dodao je Dodik, objašnjavajući da oni koji daju ostavke, na primjer u Oružanim snagama BiH, ne trebaju brinuti.

Na pitanje o sankcijama o kojima se sve više govori, Dodik je upitao “A šta je novo”, te rekao da je da neće ponoviti odgovor Escobaru, ali da mu je on “na vrh jezika”.

Sjednici su prisustvovali i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, generalni sekretar Luka Petrović, članovi Izvršnog odbora Zoran Tegeltija, Nada Tešanović i drugi visoki dužnosnici SNSD-a.