Dodikov kabinet: Komšić i Džaferović prave cirkus

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciji i od nje prave cirkus, rečeno je u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sjednicu na kojoj on i DŽaferović donose neku odluku o odobravanju održavanje vježbe ‘EUFOR – Brzi odgovor 2021’. Oni na taj način samo ismijavaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna”, istakli su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upitani da prokomentarišu današnju vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta je naglašeno da bi obojica za početak trebalo da znaju osnovne stvari, a to je da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obavještava Predsjedništvo o održavanju redovne godišnje vježbe.

“Ovakve vježbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavijesti sve institucije i javnost u BiH”, pojasnili su iz Dodikovog Kabineta.

Naglašeno je da EUFOR nije ni tražio odobrenje nego su samo obavijestili Predsjedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga.

“Stoga je sjednica Predsjedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno”, naveli su iz Kabineta.

Treba pojasniti da se ti podaci iz EUFOR-a mogu razmatrati samo na nivou tehničkih organa Predsjedništva.

“Dakle, Predsjedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donesene samo jednoglasno tako da su danas na taj način prekršili Ustav i Poslovnik”, naglasili su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH i poručili Komšiću i Džaferoviću da prestanu da zloupotrebljavaju instituciju kao što je Predsjedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u RS i FBiH.

Iz Predsjedništva BiH ranije danas je saopšteno da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović na vanrednoj sjednici “odobrili održavanje vježbe ‘EUFOR – Brzi odgovor 2021’, na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera”.

Vježba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom dijelu BiH, navedeno je u saopštenju.