Dodikov savjetnik Radovan Kovačevič: “Porodica iz Banja Luke kod koje se nalazila ikona željela je da se ona pokloni Lavrovu”

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, kaže da je potrebno početi ispočetka i objasniti što se dogodilo kad je ikonu dobio Sergej Lavrov, federalni ministar vanjskih poslova Rusija.

– Ikona je u privatnom vlasništvu porodice iz Banja Luke koja je tamo više od 15 godina. Oni su željeli da je dobije Lavrov – rekao je Kovačević za RTRS.

Kovačević ističe da je tu i pitanje vrijednosti samog simbola.

– Naravno, ikona ima emocionalnu vrijednost i to na temelju činjenice da je posvećeni pravoslavni simbol, ali nema značajnu materijalnu vrijednost, ustvrdio je.

Vrlo je važno, rekao je Kovačević, da se takvi simboli mogu lako naći na Internetu.

– Ima ih mnogo, a cijene im se kreću od 100 do 200 eura – ustvrdio je Kovačević.

Rekao je da su proveli test i naveo da nigdje nije bilo spornih pretraživanja ikona i da nije bilo ni u jednoj datoteci.

– Vjerujem da javnost zna da postoji baza Interpola koja postoji od 1951. godine, odnosno nakon Drugog svjetskog rata, kada je otuđen i potražen velik broj umjetničkih djela. Postoji baza podataka koja je vrlo detaljna i sadrži hiljade bh. Artefakata, ali naravno ove ikone nema – rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da to nikada ni na koji način ne predstavlja kulturnu baštinu ili bilo što drugo.

– U tome je stvar, vrlo je važno. Ne radi se ni o kakvom kulturnom blagu ili bilo čemu drugom. To su najčešće špekulacije da nitko ne daje nikakve dokaze, ali namjere su čisto i jasno političke – rekao je Kovačević.