Dodikov savjetnik Radovan Kovačević: U BiH visoki predstavnik više ne postoji tako da niko više ne može nametati bilo kakve zakone!

BiH nema visokog predstavnika, tako da nema ko da nametne ikakav zakon, komentarisao je za „Sputnjik“ Radovan Kovačević, savjetnik za unutrašnju politiku člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prijedlog visokog predstavnika u ostavci Valentina Inzka, koji traži da BiH donese zakon koji kažnjava negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca.

Kovačević kaže da je Inzko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma, u Vijeću sigurnosti UN-a, koji je, kako kaže, jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH, prenosi Slobodna Bosna.

– To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno – kaže Kovačević.

Republika Srpska, ni na koji način, dodaje on, ne može više da prihvata i da toleriše kršenje Daytona.

– Mi duboko vjerujemo da je vrijeme nametanja bilo kakvih zakona ili rješenja u BiH prošlost, i da je pred njom budućnost u kojoj će izabrani politički predstavnici koji nose odgovornost od građana u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i da će u BiH postati relevantna samo ona rješenja i zakoni do kojih se dođe dogovorom – zaključuje Kovačević.