Dodikova “jadikovka” za ruski medij: Zlikovci su se ujedinili da nam stvaraju dodatne probleme

U ekskluzivnom intervjuu za Russia Today koji je prenio RTRS, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naglasio je da izazovi s kojima se suočavaju Rusija i Republika Srpska dodatno jačaju bilateralna partnerstva između ove dvije entitete. Govoreći o trenutnoj spoljnopolitičkoj dinamici, Dodik je pohvalio Rusiju, ističući da Moskva vodi pravu politiku zaštite svojih interesa.

S obzirom na pritisak koji dolazi sa Zapada, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama, Dodik je naglasio da Republika Srpska doživljava neviđeni pritisak, koji, kako tvrdi, suštinski razbija Dejtonski sporazum. Dodik ističe da se od lokalnih elita zahtijeva maksimalna lojalnost prema Zapadu.

Dodik je komentarisao i političku i ekonomsku krizu u Evropi, naglašavajući značaj BRIKS-a u svijetu u kontekstu ove krize. Govoreći o odnosima između Republike Srpske i Ruske Federacije, Dodik je izrazio zadovoljstvo stabilnim, poštovanjem ispunjenim i snažnim bilateralnim odnosima.

Ističući teškoće s kojima se Rusija suočava na međunarodnim forumima, Dodik je naglasio podršku Republike Srpske Rusiji, čak i u situacijama kada je Zapad pokušavao izvršiti pritisak uvođenjem sankcija Rusiji. Dodik je izrazio ponos što je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uručio najviše priznanje Republike Srpske.

Dodik je izrazio želju da Rusija izađe iz trenutne situacije snažnija i sa povećanom geopolitičkom ulogom. Komentarišući liderstvo predsjednika Putina, Dodik ga je opisao kao jakog lidera koji je podigao Rusiju, dodajući da svijetu sada treba Putinov humani politički pristup.

Dodik je najavio svoje prisustvo na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu, gdje se nada sastanku s visokim predstavnicima ruske Vlade, uključujući ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Govoreći o aktuelnim događanjima u Ukrajini, Dodik je podržao rusku poziciju i izrazio uvjerenje da će jačanje Rusije biti od koristi cijelom svijetu.

Dodik je kritikovao arogantno ponašanje Zapada i istakao potrebu za povratak vjeri u tradicionalne vrijednosti i način života, pri čemu je spomenuo lidera poput Orbana, Vučića i druge.

Na pitanje o pritiscima koje Republika Srpska doživljava od strane SAD i EU, Dodik je naglasio da se zahtijeva apsolutna poslušnost lokalnih elita, ali i izrazio uvjerenje da Sjedinjene Američke Države shvataju promjene koje se dešavaju u geopolitičkom smislu.

Na pitanje o događajima u vezi sa Sjevernim vojnim okrugom i slabljenju zapadne dominacije, Dodik kaže da “neminovno dolazimo u kontakt sa zapadnim svijetom i izdržali smo njihove nevjerovatno okrutne sankcije”.

– Dva puta smo izdržali agresiju i demonizaciju NATO sa njihove strane – i shvatili smo da možda glavna meta nismo mi, već, kako je kasnije postalo jasno, Ruska Federacija i njeni resursi. A globalna pozicija Rusije i Kine, kao i čitavog BRIKS-a, sugeriše da postoji značajan dio svijeta koji je već djelimično oslobođen. A šta bi, recimo, Bosna i Hercegovina dobila od pristupanja antiruskim sankcijama? Šta je njen interes ovdje? Samo da Amerikanci, Nijemci i Britanci budu srećni? Ovo je beznačajno! Istorija je više puta pokazala: čim Rusiju pokušaju da stisnu sa svih strana, ona se diže i pobjeđuje. I ovo se desilo više puta. A sada će Rusija samo jačati, uključujući i ekonomski, što se već dešava: postala je peta ekonomija u svijetu, dok je Njemačka izgubila ovu poziciju. I nehotice se postavlja pitanje: koja je svrha G7 ako Rusija nije u njoj – kaže Dodik.

Dodik je komentarisao ulogu BRIKS-a i istakao rastući značaj ove ekonomske grupe, nadmašujući G7 u ekonomskim resursima. Naglasio je destabilizaciju Evrope i njeno odstupanje od izvornih vrijednosti.

U pogledu evropskih integracija, Dodik je istakao da Republika Srpska i Srbija ostaju jedine zemlje koje otvoreno izjavljuju da ne žele pristupiti NATO-u

Ističe da su pod pritiskom i sankcija.

– SAD vode hibridni rat protiv Republike Srpske. A hibridni rat uvijek počinje i završava se ograničenjima. Žele da izvrše pritisak prije svega na privredu, smatrajući da će blokiranjem mogućnosti plasmana i transfera sredstava kontrolisanim bankama uskratiti Republiku Srpsku da ispunjava svoje obaveze. I očekuju da će to izazvati društvene probleme i nemire, što će dovesti do toga da neki od njihovih poslušnika preuzmu vlast u zemlji – kaže Dodik.

Dodik dodaje da je pritisak izražen i u zabrani ulaganja u Republiku Srpsku – njemačka vlada već je primijenila metode pritiska.

Kaže da je jasan primjer pritiska nadlijetanje američkih aviona dok je RS slavila neustavni dan RS – 9. januar.

– Amerikanci su baš na taj dan poslali avione F-16 – iste one koji su 1990-ih na nas bacali bombe sa osiromašenim uranijumom – da lete nisko iznad glavnog grada, stvarajući buku i pokazujući svoje prisustvo. Kao, ne daj Bože, ako nešto smislimo, onda će nam odmah iza glave letjeti avioni. Kao predsjednik imam informaciju da SAD koriste dronove za praćenje svih strateških ciljeva u Republici Srpskoj. Pokušavaju da nas zastraše i pokažu da su sila koja nam u trenu može sve. To već znamo, ništa novo. A ova bahata sila, za koju ne postoje principi ni zakoni, dovela je u zemlju Nijemca, koji je proglašen za visokog predstavnika i dala mu neograničena ovlašćenja da donosi zakone – kaže Dodik.

Dodik kaže da je taj Nijemac usvojio najsramniji zakon koji kaže “ko se ne pridržava njegovih odluka šalje se u zatvor od šest meseci do pet godina”.

– A pošto nisam poslušao nijednu njegovu odluku, već četiri mjeseca se protiv mene vodi sudski spor. Sa ovakvim bahatim ponašanjem Amerikanaca, čiji štićenik samostalno donosi zakone, slažu se i muslimani u Bosni i Hercegovini. Ali Savjet bezbjednosti UN nije imenovao ovog visokog predstavnika, a čak i da jeste, on ipak ne bi imao takva ovlašćenja. Apsurdna situacija se razvila i u Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu su tri strane sudije: Nijemac, Švajcarac njemačkog porijekla i Albanac – navodi Dodik.

Navodi da se Srbi sjećaju ko im je istorijski uvijek bio prijatelj, a ko neprijatelj.

– A kad smo kod neprijatelja, svakako možemo primijetiti da su Nijemci dva puta – i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu – napali Srbe i nanijeli nam ogromnu štetu, ubivši značajan broj ljudi. Ali ovdje imamo dva Nijemca u Ustavnom sudu, imamo i Schmidta koji se bez ikakvog razloga naziva visokim predstavnikom, ali muslimanske sudije u Sarajevu sve to podržavaju i zloupotrebljavaju pravosudni sistem tako što će pokrenuti krivični proces protiv mene da pokuša da razbije narod Republike Srpske – kaže Dodik.

Dodik je komentarisao pokušaj zabrane bavljenja politikom, te hoće li Republika Srpska prihvatiti to.

– Prva misao koja se nameće: to znači da znaju da ću ponovo pobijediti, pa hoće da mi na ovaj način zabrane učešće u politici. Sve ovo je moguće. Mi smo pod kolonijalnom vlašću Zapada, a nas, Srbe, NATO je ovde potpuno razoružao: dok u muslimansko-hrvatskom dijelu BiH ima deset objekata za proizvodnju oružja, u Republici Srpskoj ih nema. Ostaje samo politička borba i veoma sam zahvalan Rusiji na njenoj principijelnoj poziciji u UN, u Savjetu bezbjednosti i na tome što iskreno otkriva istinu o tome šta se tamo dešava. Zapad stalno proziva Republiku Srpsku kao izvor problema. Postavlja se pitanje: kako je moguće da je uvijek krivica samo na jednom narodu? Sada, uz pomoć ovog nelegitimnog visokog predstavnika, pokušavaju da nam nametnu zakon kojim se Republici Srpskoj oduzima sva imovina i javna dobra i prenose vlasnička prava na nivo BiH. Oni su pravi zlikovci koji su se ujedinili jedni sa drugima da nam stvaraju dodatne probleme – kaže Dodik.