Dodikova peticija nije prošla kako je najavljivao: Koliko ljudi je stavilo potpis?

Peticija koju je u RS pokrenuo Milorad Dodik s ciljem da građani izraze nezadovoljstvo i odbace nametanje zakona o zabrani negiranja genocida od strane Valentina Inzka za sada je potpisalo 80.000 građana manjeg bh. entiteta, piše Radiosarajevo.

Dodik je, podsjetimo, 24. jula pokrenuo ovu peticiju i pozvao građane RS da se odazovu i potpišu istu, ali ona je, sudeći prema dosadašnjim podacima, doživjela debakl.

Peticiju je za sada potpisalo tek 80.000 građana manjeg bh. entiteta što je sigurno manje od onoga što su Dodik i kompanija očekivali kada su pravili promotivni spot u kojem se poziva na mobilizaciju naroda.

U međuvremenu, u četvrtak, na snagu je i zvanično stupio dopunjeni zakon kojeg je nametnuo Valentin Inzko, a kojim će se kažnjavati negatori genocida.

U međuvremenu, poznati bh. youtuber Amir Hadžić pokrenuo je online peticiju za hapšenje Milorada Dodika, a istu je do sada potpisalo 50 hiljada ljudi.

Dodik je bio aktivan i danas pa je kazao da je spreman podnijeti ostavku i Predsjedništvu BiH, ali pod uslovom da se ne bira novi srpski član. Kasnije je pozvao sve građane RS da se prijave u Tužilaštvo BiH što je, kako kaže, on još sinoć sam uradio ‘da ga ne bi preduhitrili muslimani’.