Dodikova pirova pobjeda: Rusija potvrdila zvanični stav o

Visoki predstavnik u BiH je nelegitiman, izjavio je danas u Bileći zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc, prenosi Slobodna Bosna.

“Zvaničan stav Ruske Federacije je da je visoki predstavnik u BiH, i bivši i sadašnji nelegitiman”, rekao je Kerestedžijanc, odgovarajući na pitanja novinara kakav je stav Ambasade Ruske Federacije u BiH o visokom predstavniku.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH je danas u Bileći prisustvovao potpisivanju memoranduma o saradnji između te opštine i Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe, čije je sjedište u Beogradu.

On je najavio da će Ambasada Ruske Federacije u BiH i dalje podržavati tu fondaciju u radu na zbližavanju, proširenju saradnje i svih mogućih odnosa između ruskog i srpskog naroda.

Valentin Inczko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Narodna skupština Republike Srpske je 30. jula na posebnoj sjednici jednoglasno, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Na Inzkovo mjesto 2. avgusta piše SRNA došao je Nijemac Christian Schmidt, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer smatraju da nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.