DODIKOVA POSLANICA U PARLAMENTU BiH: “Komšić i slični će morati da otupe otrovne oštrice, da odustanu od svojih namjera i…”

Istaknula je da je politička namjera takvih aktivnosti jasna, s obzirom na to da je izjava stigla od drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kao i “zlatnog ljiljana”.

Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da član Predsjedništva BiH Željko Komšić želi da srpskom narodu nametne kolektivnu odgovornost putem stravičnih i lažnih konstrukcija, što nije zabilježeno u poslijeratnoj BiH, a vjerovatno i u svijetu.

Novaković-Bursać je navela da Komšić to čini tako što nameće kolektivnu, nepostojeću odgovornost demokratski izabranim predstavnicima srpskog naroda, odnosno parlamentu Republike Srpske.

Reagujući na Komšićevu izjavu povodom transkripta Memorijalnog centra Srebrenica u kojem je pozvao na okupljanje i odlučnost u vezi s nametanjem zakona koji zabranjuje negiranje genocida u BiH, Novaković-Bursać je rekla da odavno u političkom diskursu BiH nije bilo radikalnije izjave.

– Usuđujući se da dovede u istu ravan Narodnu skupštinu Republke Srpske čak s nacistima, kreatorima i izvršiocima holokausta, Komšić ne samo da čini dodatnu štetu odnosima u BiH nego relativizuje i umanjuje najveće zločine i zločince 20. vijeka što su pripradnici nacističkog režima nesumnjivo bili – rekla je Novaković-Bursać.

S obzirom na to da je izjavu dao još jedan bošnjački član Predsjedništva BiH, također “zlatni ljiljan”, politička namjera takvih aktivnosti je jasna i mogla bi se opisati kao potkopavanje i ponižavanje kapaciteta takvih aktivnosti koje je Republika Srpska rekla o građanskom ratu u BiH na svaki mogući način, uključujući iskrivljavanje činjenica.

– Imajući na umu istinu o događajima iz proteklog građanskog rata, kao i opredjeljenje srpskog naroda i njegovih predstavnika, Komšić i slični će morati da otupe otrovne oštrice, da odustanu od svojih namjera i prihvate realnost onakvu kakva jeste ukoliko zaista žele da BiH zemlja postoji i funkcioniše – rekla je Novaković-Bursać.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog istraživačkog projekta o detaljima rasprava i odluka tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Republike Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je ovom prilikom zatražio sastanak i odlučnost da se uvede zakon koji zabranjuje poricanje genocida u BiH, zakon koji bi osigurao poseban status jedinice lokalne samouprave u Srebrenici i pravni okvir koji bi spriječio one koji idu protiv um. Sudjelovao je u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima radi izvršavanja javnih dužnosti.

Prema Srni, očekuje da će međunarodna zajednica nametnuti neka od spomenutih rješenja.