Dodikova ratnohuškačka retorika: “U Federaciji BiH prijete da će kopati rovove”

U Gradišci je obilježena 29. godišnjica stradanja i protjerivanja Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”, prenosi Slobodna Bosna.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Bljesak”, koja je počela 1. maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji, ubijena su 263 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila, među njima 43 žene i 12 djece.

Hrvatska avijacija granatirala je izbjegličke kolone i na prostoru Gradiške pri čemu je stradalo 14 lica, od toga 11 civila.

Među onima koji su se obratili prisutnima na ovom obilježavanju bio je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koji je iskoristio priliku danas da ponovo pokrene temu Rezolucije o Srebrenici o kojoj će se glasati u junu u UN-u rekavši kako je to podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će RS raditi ono što je u njenom interesu.

“Ako bude usvojena rezolucija, mi to odbacujemo. Tu kvalifikaciju ne možemo da prihvatimo. Genocid je moralna diskvalifikacija jednog naroda. Republika Srpska više ne vidi razloga zašto bi egzistirala nakon ovoga u BiH”, rekao je Dodik u Gradišci.
On je ponovio da genocida u Srebrenici nije bilo, kao ni bilo gdje na prostoru BiH, iako je on dokazan pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

“Genocid je bio nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Nijemci su pobili pola našeg naroda, a danas gledamo Schmidta i američkog ambasadora Murphya. Sankcije imamo u ovom trenutku, ali ne damo naš karakter. Slobode nema bez karaktera”, rekao je Dodik.

On je istakao da cilj ovakve rezolucije nije pomirenje.

“Zašto je ekstremna moja priča, a ne rezolucija? Vaš cilj je da nas ugušite. Da je cilj pomirenje, gurali bi nešto drugo”, rekao je Dodik dodavši kako Republika Srpska ne želi da ratuje.

“Borim se i hoću da svi budu ravnopravni u RS-u. Oni koji rade protiv nje imaće problem sa njom. Republika Srpska će uraditi onako kako misli da je u njenom interesu. U Federaciji BiH prijete da će kopati rovove i to nama ništa ne znači, ne zanima nas. Našem narodu kažem da nema razloga za strah i brigu”, poručio je Dodik.

On je još jednom zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je, kako kaže Dodik, uložio nesumnjiv napor da predoči stavove Republike Srpske i Srbije o ovom pitanju.

“Zahvalan sam Srbiji za sve. Vučić ne oklijeva da zaštiti interese Srbije i RS-a i razumije dešavanja u BiH. On ne želi loše Bošnjacima i niko ne razmišlja o sukobu, nego o politici, a to je da ne želimo da živimo onako kako nas neki žele okvalifikovati”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je “Republika Srpska država svih koji žive ovdje, a primarno srpskog naroda.”

“Naši ljudi neka obilježe sve naše divne praznike. Obilježite praznike i Vaskrs i uradite to po našim običajima i tradiciji. RS vas čuva i želimo da gradimo mir. Okupimo se na najbolji način i okupimo naše prijatelje, bili Srbi ili Bošnjaci. Okupljaćemo se i narednih godina i pamtimo i neće nam se ponoviti. Neka žive RS i Srbija!”, poručio je Dodik.