Dodikova zastupnica Snježana Novaković Bursać u panici: „Zahtjev Ustavnom sudu je atak na nadležnosti Republike Srpske“

Snježan Novaković-Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenila je da je zahtjev Federacije Bosne i Hercegovine za Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine da preispita koncesije Republike Srpske za hidroelektranu na Drini zapravo atak na njezin ekonomski razvoj.

“U tačci 1. prvog članka, Ustav Bosne i Hercegovine izričito kaže da Bosna i Hercegovina ima međunarodno-pravni kontinuitet, ali s promijenjenom unutarnjom strukturom koja se ustrajno i namjerno ignorira”, rekla je Novaković-Bursać Srna.

Prema njezinim riječima, ako Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaista obavlja svoj posao, tj. tumači je li neki zakon ili odluka u skladu s Ustavom, oni mogu biti mirni i čekati njegovu odluku.

Podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine ne predviđa da institucije Bosne i Hercegovine imaju bilo kakve ovlasti u pogledu poljoprivrednog zemljišta ili vodnih resursa te da članak 8. stavak 3. izravno predviđa da će Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska osigurati financiranje; institucija Bosne i Hercegovine u odgovarajućem omjeru, osim ako Parlamentarna skupština drugačije ne predvidi, što neizravno potvrđuje da entiteti posjeduju tu imovinu i donose prihod.

“Međutim, s obzirom na prethodno iskustvo s praksom trenutnog sastava Ustavnog suda, možemo opravdano sumnjati da će ovo biti još jedan pokušaj rušenja Ustava i ukidanja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od Ustavnog suda, koji je institucija politika i dijelovi međunarodne zajednice “, zaključila je šefica  Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu.

Dvadeset i četiri zastupnika iz Federacije Bosne i Hercegovine uputili su jučer Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za donošenje odluke Republike Srpske o uvjetima za dodjelu koncesija kroz pregovarački postupak za izgradnju i korištenje hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini kod Foče.

Podnositelji zahtjeva navode da su vlasti Republike Srpske tim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.