Dodikove želje i realnost Oružanih snaga BiH: Broj vojnika definiran je odlukom Predsjedništva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom prethodnih nekoliko sedmica govorio je o brojnim temama koje se tiču prijenosa nadležnosti s države na entitet RS, a između ostalog se osvrnuo i na rad Oružanih snaga BiH.

Između ostalog, Dodik je početkom novembra najavio kako će RS nastaviti povlačenje nadležnosti, a u kontekstu rada Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, lider SNSD-a je poručio kako neće dozvoliti da ta vojska postane “muslimanska”.

“Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika, jer ne želimo da vojska bude muslimanska”, izjavio je Dodik te je pojasnio kako bi bilo dobro da BiH bude demilitarizovana, piše portal Klix.ba.

U međuvremenu, Dodikove tvrdnje o nezainteresovanosti pripadnika srpskog i hrvatskog naroda za rad u Oružanim snagama BiH brzo su demantovane. Oružane snage nedavno su raspisale konkurs za prijem u službu 65 vojnika srpske nacionalnosti.

Na konkurs se javilo 380 kandidata, od čega su 372 pozvana na provjere te oni ispunjavaju uslove za prijem. Za 19 oficirskih pozicija se, kako je Klix.ba i pisao, javio 81 kandidat, a 68 ispunjava uslove.

Od uspostavljanja vojske RS-a do smanjenja broja OS BiH

U političkoj kakofoniji koja proteklih nekoliko mjeseci dominira prostorom Bosne i Hercegovine, stavovi i razmišljanja o nekim temama mijenjali su se gotovo na dnevnoj osnovi. Milorad Dodik, koji se prije nekoliko sedmica bespoštedno zalagao za formiranje vojske Republike Srpske, sada je “okrenuo ploču” te je naglasio kako je vlast u RS-u spremna da i dalje podrži rad Oružanih snaga BiH, ali uz određene uslove.

“Prepolovite broj pripadnika Oružanih snaga BiH, prepolovite budžet Oružanih snaga i mi možemo s tim živjeti”, rekao je Dodik.

Tim povodom, i o pitanju eventualnog smanjenja budžeta Oružanih snaga BiH, ali i kapaciteta vojske, za Klix.ba govorio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je naglasio kako su broj i struktura Oružanih snaga jasno definirani odlukom Predsjedništva BiH.

“Ono što je vrlo jasno i pravno definirano jeste to da odluka Predsjedništva o veličini i strukturi OS BiH postoji i ona je donesena uz konsenzus i dok je ona na snazi, ona će biti provođena u obliku kakav i jeste. Potrebno je razumjeti i artikulirati potrebe OS BiH za povećanjem budžeta i to je nama potrebno. Interes države je da ima kapacitirane i kredibilne Oružane snage BiH koje će biti spremne odgovoriti na sve izazove”, govori Mašović.

On je naglasio kako u budućnosti postoji potreba i za proširenjem budžeta, ali i kapaciteta Oružanih snaga BiH.

“U cijelom svijetu, u sadašnjim okolnostima, svugdje imamo povećanje budžeta pa i vojske i nerijetko uvođenje vojnog roka. Ne vidim opravdanje i svrhu da treba raspravljati o smanjenju OS BiH. Ako gledamo u ukupnom kapacitetu, naše potrebe su i za većim brojem, ali uvažavamo procedure i odluke Predsjedništva”, pojašnjava u razgovoru.

Kada je riječ o eventualnom smanjenju ili proširenju kapaciteta Oružanih snaga i eventualnim razmišljanjima predstavnika međunarodne zajednice, kao i NATO i EUFOR snaga u BiH, Mašović ističe kako je stav međunarodne zajednice potpuno jasan.

“Vrlo je jasno pokazana apsolutna posvećenost Oružanih snaga BiH onome što one jesu – jedinstvena i jedina vojna sila Bosne i Hercegovine. Postoji iskazana spremnost za davanje dodatne podrške OS BiH usljed nedostatka budžetskih sredstava u procesu modernizacije. Uvjeren sam da pred nama stoji period značajnog jačanja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, zaključio je za Klix.ba generalpukovnik Senad Mašović.

Prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine i utvrđenim zakonima, Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju 10.000 profesionalnih vojnih lica, 1.000 civilnih osoba u službi te 5.000 pripadnika aktivne rezerve.