DODIKU I ČOVIĆU NE PIŠE SE DOBRO: Rusija podržava dolazak novog visokog predstavnika u BiH, OHR radit će još…

Ako se postigne dogovor sa sljedećim visokim predstavnikom, njemačkim kandidatom Christianom Schmidtom, Njemačka procjenjuje da će OHR djelovati još najmanje četiri godine kako bi dovršio planirane reforme, doznaju “Nezavisne” od diplomatskog izvora koji se pozvao na prijedlog.

Javnost nagađa da bi Schmidt želio zatvoriti OHR, što je istina samo u kontekstu odluke Vijeća za provedbu mira iz 2008. godine da Bosna i Hercegovina treba ispuniti pet plus dva uvjeta kako bi zatvorili OHR. To znači da je zadaća svakog visokog predstavnika nastojati ispuniti ove uvjete, što znači zatvaranju OHR-a.

Tri glavna neriješena pitanja su državna i vojna imovina, kao i pitanje vladavine prava.

Josip Juratović, član njemačkog Bundestaga i, zajedno sa Schmidtom, član Odbora za vanjske poslove, potvrdio je za “Nezavisne” da će Njemačka i Sjedinjene Države djelovati složno na zapadnom Balkanu.

Dodao je da je imao sastanak sa Schmidtom kako bi razgovarao o Bosni i Hercegovini i aktivnostima s drugim međunarodnim partnerima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz stava Europske komisije o članstvu u EU.

Europski put Bosne i Hercegovine važan je u radu OHR-a, jer je položaj europskih institucija takav da Bosna i Hercegovina ne može biti članica EU s međunarodnim protektoratom. Iako postoje mišljenja da je moguće da Bosna i Hercegovina nastavi europskim putem usporedno s prisutnošću OHR-a, izjave iz mišljenja Europske komisije o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje su usvojile sve države članice EU, jasno pokazuju ukazuju da to nije slučaj.

“Takav opsežni međunarodni nadzor u osnovi je nespojiv s suverenitetom Bosne i Hercegovine, a time i s članstvom u EU. Proces zaključivanja OHR-a započeo je 2008. godine i ovisi o nizu uvjeta”, navedeno je u mišljenju, koje je objavljeno prije godinu i po dana.

Rusija bi također navodno željela da PIC nastavi raditi nakon ukidanja ureda, ali o tome se nije razgovaralo i OHR u Bosni i Hercegovini trebao bi djelovati još četiri godine.