Tužilaštvo BiH saslušat će sva tri člana Predsjedništva BiH, ambasadora BiH u Rusiji i druge koji su sudjelovali u organizaciji posjeta Sergeja Lavrova u slučaju afere “Ikona”.

U spomenutom slučaju provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, a u tom će slučaju ambasador BiH u Moskvi biti saslušan.

Svi sudionici koji su bili u organizaciji ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, će biti ispitani, zbog mogućih nedostataka i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine “, navodi se u odgovoru.

Nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da nijedan državni organ u Ukrajini ne zahtijeva povrat ove ikone, danas je ministar vasnjkih poslova Ukrajnije Dmytro Kuleba burno reagovao.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Dodik je jučer također rekao da će vratiti ikonu, ali ne Ukrajini, već obitelji koja mu je navodno dala ikonu da pokloni Lavrovu.

Međutim, treba napomenuti da Dodik nije rekao istinu, s obzirom na to da je ukrajinsko veleposlanstvo “prije nekoliko sedmica tražilo da navede sve detalje ikone, tj. njen put do Dodika, i zahtjev za vraćanjem pečata na poleđini simbola.