DODIKU SE STEGLO GRLO: “Očekujem da SAD i Evropa izvrše dodatni pritisak u BiH”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nada se da će Sjedinjene Države i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u Bosni i Hercegovini, ali da nijedna odluka ne može biti donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda.

“Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna, što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH”, rekao je Dodik.

Rekao je da se često može čuti kako ljudi iz SAD-a govore kako posao u Bosni i Hercegovini nije završen i granice su definirane.

“Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je, onda, završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, politička situacija u Bosni i Hercegovini je rovita, jer Federacija Bosne i Hercegovine nije uspjela formirati novu vladu ni nakon općih izbora 2018. godine.