Dodiku smeta Albanac u Ustavnom sudu BiH, kaže da je problem ako je musliman

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je mogući novi sudija stranac Albanac iz Albanije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine proizvod lobiranja iz muslimanskog dijela Sarajeva i da Republika Srpska nema razlog da vjeruje u njegovu objektivnost.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Dodik je rekao da je albanski sudac bio izbor jednog muslimanskog sudije koji više nije na dužnosti, ali je radio s njim na nekoliko slučajeva.

– Ono što mi znamo o tom novom eventualnom novom sudiji jeste da je on produkt lobiranja muslimanske strane iz Sarajeva – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da kao čovjek i političar ne može reći “mi ne vjerujemo Albancima” jer, kako je rekao, nisu svi ljudi isti.

– Ali savršeno dobro znam da mi imamo neriješenih istorijskih i drugih pitanja. Ako taj sudija Albanac pripada istoj strukturi vjeroispovijesti, onda će opet napasti Milorada Dodika da je šovinista. Јa to nisam, samo to govorim iz pragmatičnih razloga – rekao je Dodik.

Dodao je da su svi stranci sudije Ustavnog suda izabrani radi donošenja različitih odluka s dva Bošnjaka na štetu Republike Srpske, što pokazuju i nedavne odluke.

– Bila je jedna Njemica, sad dolazi Albanac. To je jedna sprega koja treba da sveže Republiku Srpsku do samog nestajanja njene subjektivnosti – rekao je Dodik.