Dogovor u Predsjedništvu: Federacija BiH prihvatila ponudu Vučića, stiže 5 000 vakcina iz Srbije!

Zvaničnici u Bosni i Hercegovini složili su se danas na zajedničkom sastanku kako će pokušati obezbijediti vakcine protiv Covida sa svih destinacija. Tako je Federacija BiH prihvatila 5.000 vakcina koje je ponudila Srbija, a Milorad Dodik je kazao kako nisu tačne tvrdnje da BiH nema kapaciteta za prihvat vakcina, prenosi slobodna-bosna.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom te predsjednicima Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina, prenosi BHRT.

“Očigledno da je BiH poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a. Nije tačno da BiH nema kapacitet da prihvati i skladišti vakcine. Moram priznati da su još u okviru ugovora, jer tad nismo imali dovoljno informacija”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Mi smo na zajedničkom sastanku dogovorili da Savjet ministara sve vakcine koje dođu u BiH na bilo koji nivo, oslobodi plaćanja PDV-a. Aleksandar Vučić je ponudio 5.000 vakcina za Federaciju. To je prihvaćeno. Dogovoreno je da se sa svim proizvođačima vakcina pregovara i da pokušamo sa svih destinacija obezbijediti vakcine, kako ko može, državni ili drugi nivoi.”