Dok Dodik ne dajući pristanak ugrožava živote, Komšić poslao pismo NATO štabu tražeći angažman helikoptera za gašenje požara

Požari koji već nekoliko dana haraju Hercegovinom neprestano prijete stanovništvu na područjima gdje djeluju. Mala i loše opremljena vatrogasna društva čine sve što mogu da dobiju bitku sa elementom vatre, ali bez pomoći iz zraka vrlo je teško.

Problemi sa angažmanom helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prisutni su već duže vrijeme, s obzirom na to da je za “podizanje” helikoptera OS BiH potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uporno odbija pristati na uključivanje zračne pomoći u osjetljiva područja, što izravno ugrožava živote stanovnika tih područja, a Željko Komšić i Šefik Džaferović su pravno nemoćni u takvom slučaju.

Danas popodne, međutim, stižu izvještaji iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšice da je u sjedište NATO-a poslano pismo u kojem se traži da njihovi helikopteri budu uključeni u borbu protiv vatre.

Komšić je na ovaj korak odlučio s obzirom na činjenicu da Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ne želi pristati na angažman helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i ima na umu da se prema Zakonu o obrani sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine moraju složiti s uključivanjem sredstava OS Bosne i Hercegovine.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao je danas pismo NATO štabu u Sarajevu kao i komandatnu EUFOR-a u BiH u kojem je zatražio njihov angažman (helikoptere) za gašenje pozara u BiH.