Dok Schmidt upozorava, traju pripreme za proslavu neustavnog Dana RS

Organizatori parade povodom neustavnog Dana RS najavljuju najspektakularniju proslavu do sada.

Održaće se u Banjoj Luci na Trgu Krajine gdje je planirano i 200 dronova, pišu Vijesti.ba.

Svečana akademija i noćni defile biće održani 8. i 9. januara. Poslije defilea biće održan koncert, a nastupiće Danica Crnogorčević sa pjesmom “Za život Srpske”, te Baja Mali Knindža sa pjesmom o RS koja će biti prvi put izvedena i Policijski orkestar MUP-a RS.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao da je proslava 9. januara kao Dana RS jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara.

“Vladavina prava je nezaobilazan preduslov za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana RS, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS, a ne ih dalje dijeliti”, dodao je visoki predstavnik.