Dr. Nakaš: Dugoročni lockdown je rješenje, bez zatvaranja nema prekida infekcije!

Kad kažem dugoročno, kažem zaključavanje, koje bi trebalo donijeti rezultate, bez zaključavanja od 14 dana, ne mogu se očekivati ​​temeljne promjene, kaže infektolog prof. Dr. Bakir Nakaš.

Iza nas je dvodnevna i djelomična blokada koja je izazvala oprečna mišljenja javnosti i struke u našoj zemlji. Prof. Dr. Bakir Nakaš kaže da je situacija takva kakva jest i da ako želimo izaći iz te situacije, moramo sve svoje snage i resurse staviti u funkciju.

-Očekujemo da će vlada KS imati osjećaja za buduće mjere, koje bi trebale biti povezane s prethodna 2 dana isključenja, jer bez zatvaranja neće biti moguće zaustaviti ovu infekciju. Moraju se poduzeti ozbiljnije mjere na razini FBiH, pa čak i cijele države koja je zaboravila svoju dužnost brinuti se o ovoj situaciji, rekao je infektolog Nakaš.

– Kad kažem dugoročno, kažem zaključavanje koje bi trebalo donijeti rezultate, bez zaključavanja od 14 dana ne mogu se očekivati ​​neke velike promjene. Ovaj val karakterizira brže širenje virusa i mnogo veći broj onih kojima je potrebna medicinska pomoć. Ući ćemo u situaciju koja nam nije potrebna ako se s tim ne poduzme nešto, upozorio je dr. Nakaš.

Od početka pandemije stručnjaci su na margini, a političari donose odluke, kaže Dr. Nakaš.

– To je kap vode u moru, imamo jasne dokaze nemara na nacionalnoj i etičkoj razini što se tiče kupnje cjepiva. Država je prihvatila pasivan pristup jer je računala na sustav Covax samo zato što je potpisala ugovor. Ugovor, kakav mi vidimo, nije dokaz da ćemo dobiti cjepiva. Nisu u pitanju samo cjepiva, nedostaje nam kisika, prošle godine nismo smatrali potrebnim organizirati proizvodnju kisika, ali trenutno čekamo njegov uvoz, kaže Dr. Nakaš.

– Došli smo do tačke da nemamo izlaza, ali nalazimo se pred zidom, mora se naći izlaz iz ove situacije, rekao je Dr. Nakaš gostujući u Sunčanom jutru O kanala.