Čavić sluti šta se sprema: “Neosporiv dan kada je Republika Srpska nastala, Hrvati traže treći entitet zbog nepravde nad njima”

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je Republika Srpska neosporna i međunarodno definirana ustavna činjenica u dejtonskom sustavu Bosne i Hercegovine i da nema nikoga ko bi doveo u pitanje da je 9. januar dan kada je Republika Srpska historijski utemeljena.

Povodom Dana Republike, Čavić je rekao da će manji entitet Bosne i Hercegovine obilježiti ovaj datum bez obzira na bilo čiji pristanak ili neslaganje, jer je, kako je rekao, Republika Srpska prije svega izraz slobodne volje jedne od tri nacije – Srba u Bosni i Hercegovini.

Čavič je podsjetio da se od samog početka Republike Srpske postoje oni koji osporavaju ovaj dan a žive ozajedno sa Srbima kao narodom koji tvori Bosnu tvore Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da je prije dvadeset godina bilo vrlo sumnjičavo da će Republika Srpska uopće opstati kao suvereni dio Bosne i Hercegovine, s ustavno definiranim i autentičnim pravima utvrđenim u Aneksu 4, odnosno Ustavu Bosne i Hercegovine.

“Ali bez obzira na ovu godinu i na sve naredne godine, Republika Srpska će slaviti Dan Republike Srpske, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne. Ne radi se o onome što volimo ili ne volimo, već o onome što se događa u historijski činjenicama od kojih nećemo odustati. Ne vidim nijednu političku strukturu u Republici Srbiji koja ima drugačije mišljenje o Danu Republike,” rekao je Čavić.

“To ograničava našu sposobnost da izrazimo Dan Republike onako kako mi želimo ove godine – od srca i s ponosom”, rekao je Čavić.

Govoreći o stalnom pritisku na Republiku Srpsku, Čavić je naglasio da na međunarodnoj političkoj sceni postoje turbulencije koje su trenutno nevidljive sa stanovišta opće borbe protiv koronavirusa.

Čavić je rekao da je bilo puno razgovora o promjenama koje je donijela najavljena promjena u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te podsjetio da bi, prema odluci Upravnog odbora Vijeća za izgradnju mira iz 2006. godine, ured Valentina Inzka trebao biti zatvoren.

“Ova se odluka odgođa od 2007. godine, ali nikada nije ukinuta. Moguće je da će se putem OHR-a pokušati miješati u ustavni i pravni sustav na način na koji je to nekada provedeno pravnim nasiljem, nametnutim odlukama i slično “, rekao je Čavić.

Tvrdi da ne treba zaboraviti da je još 2006. Venecijanska komisija u svom mišljenju o ustavnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, između ostalog, izjavila da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini također kršio ljudska prava namećući odluke, protiv kojeg nema pravo žalbe.

“U tom je smislu ovaj broj odluka dramatično smanjen i u potpunosti nestao i ne vjerujem da bi iko mogao poreći činjenicu da je čak i Venecijanska komisija kvalificirala visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kršeći Europsku konvenciju o ljudskim pravima i općim slobodama.” objasnio je Čavić.

Rekao je da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, zauzima 49% teritorija i ima suverene oblike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, dajući joj status državnosti i trećinu upravljačkih prava nad Bosnom i Hercegovinom.

“Republika Srpska neće moći biti lišena svega što joj je Dejton dao. Međutim, Srbi će kao politički predstavnici jednog birača i dalje kvalificirati Dejtonski mirovni sporazum kao međunarodno stečeni zakon, dok će ga bošnjački dužnosnici i dalje kvalificirati kao međunarodno stečenu nepravdu”, objasnio je Čavić.

Čavić je dodao da Hrvati u Bosni i Hercegovini Dejton kvalificiraju kao međunarodno stečenu nepravdu samo iz jednog razloga, a to je zbog nepostojanja trećeg entiteta u kojem bi oni bili većina.

“Iz ovih političkih razloga, politička trvenja u Bosni i Hercegovini traju cijelo vrijeme nakon Dejtona i ne vidim da će se to promijeniti u bliskoj budućnosti, jer se politička paradigma nije promijenila, posebno Bošnjaci u toj zemlji”, rekao je Čavić.

Za njih je, na žalost, Čavić, Republika Srpska prepreka za postojanje Bosne i Hercegovine.

“S druge strane, automatski stvara odgovor da je postojanje Bosne i Hercegovine prepreka za Republiku Srpsku i njezino postojanje. Dok traje uzajamni strah, vođen uglavnom bošnjačkom politikom u Bosni i Hercegovini, bit će spor, loš i težak i na to se moramo naviknuti “, dodao je Čavić.

“Imamo snažne alate na razini Bosne i Hercegovine, posebno na razini Republike Srpske, kako bismo zaštitili svaku našu autentičnu, suverenu i nacionalno važnu odluku”, zaključio je Čavić na kraju razgovora.